Putin ordonă ca „echipe de execuție” să urmărească trupele de asalt ca să-i împuște pe dezertori

DE Elena Andrei | 23.03.2022 - 18:55
Putin ordonă ca „echipe de execuție” să urmărească trupele de asalt ca să-i împuște pe dezertori /foto: getty

De la începutul războiului, Ucraina a bombardat telefoanele rușilor cu mesaje text care le cereau să se predea și care era procedura. Foarte mulți au urmat această procedură, ceea ce l-a determinat pe președintele rus să adopte metoda stalinistă de a scăpa de „trădători”.

SHARE

Serviciile de securitate ucrainene au declarat că prizonierii le-au spus că forțele lor sunt urmate de „echipe de execuție” cărora li s-a ordonat să omoare militarii care încearcă să fugă, într-o renaștere a tacticii lui Stalin.

În discursul său de pe stadion, Putin a fost foarte vehement împotriva celor ce se autorănesc ca să scape de război, numindu-i „gunoaie și trădători”, declarând că Rusia trebuie să scape de ei, „ca o autopurificare necesară a societății”.

Au existat, de asemenea, rapoarte că unități cecene au fost trimise pentru a opri dezertările militarilor ruși, potrivit Daily Mail.

De la începutul războiului, Kievul a prezentat videoclipuri în care apar prizonieri ruși care s-au predat refuzând să continue „lupta fără sens”.

Grupurile pentru drepturile omului susțin că astfel de clipuri încalcă Convenția de la Geneva, însă militarii susțin că este o strategie media puternic folosită, „baraje de propagandă” din ambele părți aflate în conflict.

Citește și

Polonia a expulzat 45 de diplomați ruși într-o operațiune de destructurare a rețelelor de spionaj

Românii care găzduiesc refugiați din Ucraina vor putea deconta cazarea și hrana acestora

Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denis Monastirski, a raportat cazuri de capitulare, când trupele ruse au contactat voluntar armata ucraineană și au declarat că nu vor să ia parte la ostilități active.

Ministrul a adăugat că mulți militari ruși au dezertat cu echipamente militare, inclusiv cu tancuri, după ce și-au dat seama că erau folosiți drept „carne de tun” de către comandanții lor.

Un sfert din armata Rusiei este compusă din recruți, care nu au experiență de luptă și nici un moral ridicat, ca soldații profesioniști.

Deja Kremlinul a cerut trupe cecene și siriene ca să-și consolideze forțele.

Serviciile de informații de la Kiev au interceptat convorbiri ce sugerează că Moscova ar putea încerca acum să-i convingă pe nord-coreenii să-i trimită forțe.

Personalităț aile opoziției din Belarus susțin că dețin informații că planul inițial al lui Putin ca forțele lor să se alăture invaziei sale a fost zădărnicit atunci când mai mulți ofițeri superiori au demisionat, au fugit din țară și apoi i-au contactat pe ucraineni ca să-i avertizeze.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te