Amenzi până la 1.000 lei pentru românii care stau la bloc. Ce aparat obligatoriu trebuie să dețină? Ce spune legea și care este termenul?
Citește și: Unde și în ce condiții poți face grătar de 1 mai? Nerespectarea legii, taxată cu amenzi de 5000 lei
Citește și: Cum sunt păcăliți șoferii să plătească amenzi care nu le-au fost date de poliție? Cine sunt escrocii
Amenzi dacă nu ai acest aparat montat în apartament
Repartitoarele de costuri sunt, după cum este explicat într-un ghid recent al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), niște aparate cu care se măsoară energia termică consumată de caloriferul pe care este montat sau conținută în apa caldă de consum.
Citește și: Cât de ”sensibili” sunt locatarii unui bloc. ”Sunetul tusei derajează. Faceți ceva în privința asta”
Apoi, în ghid este subliniat faptul că, dacă nu respectă termenul până la care trebuie să-și monteze în locuințe repartitoare, respectiv finalul acestui an, proprietarii de apartamente vor risca amenzi de până la 1.000 de lei.
ANRE reamintește că proprietarii de apartamente în blocuri au obligația montării de repartitoare până la finalul acestui an. Legea prevede, mai precis, că, în cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, este obligatorie montarea de către proprietari/ locatari a repartitoarelor de costuri.
Obligația montării de repartitoare a fost stabilită fără a face distincție între tipurile clădirilor în care acestea sunt montate, adică dacă sunt reabilitate termic sau nu.
„Prin montarea şi utilizarea corespunzătoare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire (repartitoare şi robinete termostatice), de către proprietarii/ locatarii apartamentelor şi spațiilor cu altă destinație decât cea de locuinţă dintr-un condominiu, în funcție de confortul termic dorit, temperaturile exterioare, prețul energiei termice, disponibilitățile financiare, etc., se poate realiza reducerea semnificativă a consumului de energie termică la nivel de apartament şi respectiv condominiu.
Citește și: În ce condiții poți pune rufele la uscat în uscătoria de la bloc? Legea delimitează spațiul comun
Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii”, după cum scrie în ghid.
În plus, pe lângă obligația amintită, legislația prevede că, din 2027, în blocuri vor trebui să existe numai contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță.