Putin nu-și permite să numească Franța stat „cobeligerant”. Ar fi copleșit militar de NATO

DE Elena Andrei | Actualizat: 06.05.2022 - 21:33
Putin nu-și permite să numească statele ce înarmează Ucraina „cobeligeranți”/foto? tass

Franța este în pragul războiului cu Rusia, deoarece Putin se străduie să-l „implice” pe Macron în conflictul din Ucraina. Acesta este un subiect amplu dezbătut în aceste zile în Franța.

SHARE

Tensiunile au crescut în Franța de când Emmanuel Macron a anunțat livrările de arme către Ucraina – o premieră pentru țară de când a început invazia Ucrainei de către Rusia – cu privire la riscul escaladării războiului cu Rusia.

Până la sfârșitul lunii aprilie, Franța a refuzat să sprijine Ucraina de teamă să nu se implice într-un război cu Rusia.

De atunci, Franța a furnizat Ucrainei armament și artilerie în valoare de 100 de milioane de euro pentru a se apăra de forțele ruse.

Consultantul în apărare, Jérôme Pellistrandi, a susținut că această mișcare ar putea duce Franța spre linia frontului în războiul Rusia-Ucraina.

„Dacă Putin consideră că a ajuta Ucraina cu mijloace militare este cobeligeranță, ar putea într-adevăr s-o spună”, a declarat expertul la canalul francez BFM TV, precizând că sensul legal al cobeligeranței – informal, o alianță militară cu o țară străină pentru a purta război împotriva unui inamic comun – este inexistent în Dreptul internațional, ceea ce îl face interpretabil.

Citește și

Cum îi ajută americanii pe ucraineni să localizeze generali ruși. Au pierit 12 până acum

VIDEO „Avionul apocalipsei” al lui Putin deasupra Moscovei la 9 Mai, o amenințarea nucleară

„Cobeligeranța nu este un concept legal în Dreptul internațional. Un stat este liber să ajute, să ofere sprijin sub orice formă altui stat, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă a fost atacat.Acesta este cazul Ucrainei. Ucraina este un stat suveran care a fost atacat de Rusia. Deci este legitim să îl putem ajuta în diverse moduri, inclusiv prin ajutor militar”, a subliniat Pellistrandi.

Istoria a arătat că o țară străină poate ajuta pe alta în efortul său de război prin diverse mijloace, fără a deveni cobeligerant.

„În războiul de Yom Kippur din 1973, a existat un transport aerian masiv între Uniunea Sovietică, Siria și Egipt, iar pe de altă parte, Statele Unite au făcut același lucru pentru Israel, însă SUA și Uniunea Sovietică nu au intrat în război”, e explicat expertul.

La fel și în războiul din Vietnam, în care Uniunea Sovietică a furnizat o mulțime de provizii militare Vietnamului de Nord la acea vreme, care s-a opus sud-vietnamezilor și Statelor Unite sau, ultimul exemplu, în timpul războiului din Afganistan, când Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul, în 1979, iar SUA a sprijinit armata mujahedinilor.

Oficialii de la Kremlin fac tot felul de declarații în privința ajutorului militar dat de statele NATO și nu numai Ucrainei, dar Vladimir Putin s-a ferit să folosească termenul de „cobeligerant”. Ar fi riscant, pentru că nu are cu ce să se opună „cobeligeranților”, ar fi copleșit militar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te