Putin e în război cu Europa și NATO din cauză că „mai multe țări europene” au asediat Leningrad

DE Elena Andrei | 18.01.2023 - 16:56
Asediul Leningradului/Foto: militaria

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că reprezentanți ai "multor țări europene" au participat la asediul Leningradului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la evenimentul ce marchează a 80-a aniversare a străpungerii asediului orașului.

SHARE

Putin a „văzut” mai multe țări europene nu doar pe frontul din Leningrad, ci „peste tot”.

„Reprezentanți ai multor țări europene au luat parte la Asediul Leningradului și au comis crime. Nu am mai vorbit niciodată despre acest lucru din cauza unei anumite toleranțe și pentru a nu strica relațiile, pentru a nu strica fundalul relațiilor noastre. Dar nu a fost doar pe frontul din Leningrad, a fost peste tot, uitați-vă doar la Divizia Albastră de lângă Stalingrad [o unitate de voluntari din Spania franchistă în cadrul armatei germane de pe Frontul de Est]."

Președintele rus nu a precizat la ce țări europene s-a referit și la ce regimuri.

Asediul a început la 8 septembrie 1941, când Wehrmachtul a tăiat ultimul drum spre oraș.

Citește și

EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

Denis Monastirski, ministrul de Interne al Ucrainei, mort, în accidentul de elicopter de la Brovary

Deși forțele sovietice au reușit să deschidă un coridor terestru îngust către oraș la 18 ianuarie 1943, Armata Roșie nu a ridicat asediul până la 27 ianuarie 1944, la 872 de zile de la începutul acestuia. 

Blocadă militară a Germaniei naziste a fost instituită de Armata Nord, care a avansat dinspre sud, în timp ce armata finlandeză, aliată a Germaniei, a invadat dinspre nord și a completat inelul din jurul orașului.

În următorii trei ani, finlandezii au contribuit prea puțin la bătălia pentru Leningrad, menținându-și liniile. Cartierul lor general a respins cererile Germaniei pentru atacuri aeriene asupra Leningradului și nu au avansat mai departe spre sud de râul Svir, în Karelia de Est ocupată (160 de kilometri nord-est de Leningrad), unde ajunseseră la 7 septembrie. 

Pentru a-și justifica pe plan intern atrocitățile comise în Ucraina, Putin a recurs deseori la o istorie falsificată. Acest lucru i-a permis și să afirme în diverse ocazii că nu el a pornit un război în Ucraina, ci Europa și Occidentul au pornit război împotriva Rusiei, pe care vor s-o fărâmițeze.

Pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de sfârșitul primului său an, Moscova se străduiește să găsească pârghii pentru a slăbi hotărârea Occidentului de a ajuta Kievul.

Cu victoriile sale rare pe câmpul de luptă, cu o economie paralizată de sancțiuni dure și cu o izolare internațională tot mai mare, președintele rus Vladimir Putin nu mai are opțiuni pentru a-și extinde provocările dincolo de Ucraina pentru a diminua sprijinul internațional pentru rezistența ucraineană. 

Limitarea și mai mult a opțiunilor lui Putin a fost pierderea rapidă a relațiilor economice ale Rusiei cu Occidentul, o pierdere a deceniilor de legături cultivate cu greu și o excludere dintr-o rețea de informații pe care Moscova nu o mai poate folosi în avantajul său. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te