Putin dă o fugă de 24 de ore în Arabia Saudită și în Emirate, unde este posibil să se desfășoare negocieri secrete privind Ucraina, cele două state fiind implicate în trecut în astfel de medieri.
Biroul de presă al Kremlinului a anunțat că vizita în Emirate are ca scop „perspectivele de dezvoltare ulterioară a cooperării multifațete ruso-emirate, precum și agenda internațională actuală, cu accent pe situația din regiunea Orientului Mijlociu”.
Putin dă o fugă de 24 de ore în Arabia Saudită și în Emirate. Posibile negocieri secrete cu Ucraina
La Riad, Putin și Mohammed bin Salman vor discuta „probleme ale cooperării bilaterale în comerț, economie și investiții, precum și diverse aspecte ale cooperării în formate multilaterale”.
Părțile intenționează, de asemenea, să aibă „un schimb de opinii pe agenda regională și internațională”, potrivit Tass.
Toate acestea, așa cum a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „în mod efectiv într-un interval de 24 de ore”, deoarece joi, la Moscova, Putin îl va găzdui pe președintele Iranului, Ebrahim Raisi.
Peskov a pus și petrolul pe agenda acestor vizite fulger. Reprezentanți ai companiilor ruse de petrol și gaze intenționează să facă parte din delegația condusă de președintele Vladimir Putin în timpul vizitei sale în Emiratele Arabe Unite, a declarat consilierul prezidențial Iuri Ușakov.
"Delegația noastră include reprezentanți de afaceri implicați direct în problemele energetice, vom vedea dacă se semnează acorduri. Planificăm ca unii dintre ei să fie implicați în negocieri", a spus Ușakov, întrebat dacă au existat progrese în discuții. pentru a extinde activitățile Gazprom Neft și Lukoil în Emiratele Arabe Unite.
„Nu voi spune care companii sunt planificate”, a spus el.
Putin riscă să fie arestat în multe țări din lume din cauza unui mandat de crime de război al Curții Penale Internaționale (CPI) emis împotriva lui în primăvara anului 2023 și legat de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
În consecință, călătoriile lui Putin în afara țării sale au fost reduse – dar nici Arabia Saudită, nici Emiratele Arabe Unite nu au ratificat tratatul fondator al CPI de la Roma, care stabilește jurisdicția Curții.
Arabia Saudită și Emiratele joacă rol de mediatori
Arabia Saudită a încercat să se poziționeze în ultimele luni ca mediator în războiul în curs al lui Putin împotriva Ucrainei.
Bin Salman a purtat discuții de mai multe ori și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și a ajutat la realizarea unui schimb de prizonieri anul trecut, care a inclus cetățeni americani și britanici.
Liderul Emiratelor, șeicul Mohammed bin Zayed, a lucrat, de asemenea, pentru a se poziționa ca mediator și a jucat un rol în eliberarea de către Rusia a baschetbalistei americane Brittney Griner într-un schimb de prizonieri în urmă cu un an.
Griner a fost eliberată din custodia Rusiei pe pista aeroportului din Abu Dhabi.
Dar vizita care necesita prezența președintelui rus nu poate fi motivată nici de petrol, nici de vreun schimb de prizonieri.
Citește și: Iran și Arabia Saudită, front comun împotriva Israelului. Alianță împotriva firii pentru palestineni
Experții consideră că, în afară de demonstrația liderului de la Kremlin că nu e izolat în zona lui de influență, s-ar putea desfășura negocieri secrete cu privire la oprirea războiului din Ucraina.
Sau poate pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas, președintele rus fiind un susținător al organizației teroriste.
Citește și: În războiul Israelului din Orientul Mijlociu, Ucraina pierde finanțare și arme. E mâna lui Putin?
La 26 octombrie, o delegație Hamas a sosit la Moscova, condusă de Mousa Abu Marzook, fondator și liderul politic al grupării, care s-a întâlnit cu ministrul adjunct de Externe rus, Mihail Bogdanov, potrivit The Guardian.
Marzook, care trăiește în exil în Qatar, a călătorit la Moscova după o întâlnire anterioară la Doha cu Bogdanov și ministrul adjunct de Externe iranian, Ali Bagheri Kani.