UPDATE
Negociatorii ruşi la discuţiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-şi retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuţiile.
Această cerere, împreună cu altele, despre care oficialul ucrainean a declarat că au fost făcute la discuţiile de vineri, au depăşit termenii unui proiect de acord de pace pe care Statele Unite l-au propus luna trecută după consultări cu Moscova.
Convorbirile de la Istanbul, primele contacte directe dintre cele două părţi în trei ani, s-au încheiat cu un acord pentru un schimb de prizonieri, dar delegaţiile celor două ţări nu au reuşit să se pună de acord cu privire la o încetare a focului. O sursă ucraineană a declarat că ruşii au pus vineri condiţii pe care le-a descris drept "fără niciun viitor", dar nu a detaliat.
La un briefing cu reporterii organizat sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre termenii pe care, potrivit oficialului ucrainean, Moscova i-a propus, dar acesta a refuzat să comenteze, spunând că discuţiile trebuie să aibă loc în spatele uşilor închise.
Oficialul ucrainean, care a cerut anonimatul pentru a putea dezvălui detaliile discuţiilor, a explicat că Rusia a propus următorii termeni pentru un acord de pace:
* Retragerea trupelor ucrainene din regiunile Doneţk, Zaporojie, Herson şi Lugansk ale Ucrainei, numai după aceasta putând exista o încetare a focului. Regiunile sunt controlate în mare măsură sau parţial de forţele ruse, dar trupele ucrainene încă luptă pentru a păstra controlul asupra restului regiunilor. Nu a existat o astfel de cerere în proiectul de acord pregătit de Statele Unite.
* Recunoaşterea internaţională a faptului că cinci teritorii ale Ucrainei - peninsula Crimeea anexată în 2014, precum şi regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - sunt ruseşti. Proiectul american a propus doar recunoaşterea de jure de către SUA a Crimeei şi recunoaşterea de facto a SUA a teritoriilor controlate de ruşi din celelalte regiuni.
* Ucraina devine un stat neutru, nu are arme de distrugere în masă, iar aliaţii Kievului nu vor staţiona niciun fel de trupe pe pământul ucrainean. Această cerere nu a făcut parte din propunerea SUA.
* Toate părţile implicate în conflict renunţă la pretenţiile lor de a primi despăgubiri pentru daunele de război. Propunerea SUA prevedea că Ucraina primeşte despăgubiri.
Potrivit oficialului ucrainean, negociatorii ruşi au transmis verbal aceste cereri şi nu au distribuit niciun document care să conţină revendicările lor.
Știrea ințială
Peskov nu a precizat ce tip de acorduri ar trebui să fie încheiate pentru ca o astfel de întâlnire să aibă loc. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit faţă în faţă din decembrie 2019.
Tupeu de Kremlin: Putin ar putea avea o întâlnire cu Zelenski, dar doar în anumite condiţii
Declaraţia Kremlinului vine după ce Zelenski l-a provocat public pe Putin să se întâlnească cu el în Turcia în această săptămână. În locul unei întrevederi directe, Putin a trimis o delegaţie de oficiali care s-au întâlnit vineri cu negociatorii ucraineni, fiind primul dialog bilateral direct de la începutul invaziei pe scară largă din martie 2022.
Citește și: SUA au găsit soluția pentru a alimenta Ucraina cu arme pentru a învinge Rusia
Ucraina a confirmat că a ridicat în cadrul negocierilor problema unei posibile întâlniri între cei doi preşedinţi.
Rusia cere ”rezultate concrete” înainte de o întâlnire la vârf.
”Considerăm că o astfel de întâlnire este posibilă, dar doar ca rezultat al muncii celor două delegaţii, care trebuie să conducă la anumite rezultate sub forma unor acorduri,” a spus Peskov, conform news.ro.
Citește și: Macron va reexporta arme din Elveția în Ucraina. „Rusia nu trebuie să câștige acest război”
El a adăugat că, în viziunea Moscovei, ”lucrul fundamental este cine anume din partea ucraineană va semna aceste documente.”
Afirmaţia face trimitere la poziţia anterioară a lui Putin, care a pus sub semnul întrebării legitimitatea lui Zelenski ca preşedinte, invocând faptul că mandatul său a expirat în 2024.