Macron va reexporta arme din Elveția în Ucraina. „Rusia nu trebuie să câștige acest război”

DE Adina Mutăr | 17.11.2023 - 19:40
Macron importă arme din Elveția și le exportă în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Macron va reexporta arme din Elveția în Ucraina. „Rusia nu trebuie să câștige acest război”. Autoritățile franceze negociază cu omologii lor elvețieni pentru a reexporta în Ucraina arme de fabricație elvețiană.

SHARE

Macron importă arme din Elveția și le exportă în Ucraina. „Rusia nu trebuie să câștige acest război”, potrivit agenției de presă Ukrinform.

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut această declarație în timpul unei vizite în Elveția.

​Macron va reexporta arme din Elveția în Ucraina. „Rusia nu trebuie să câștige acest război”

Macron a menționat că respectă statutul neutru al Elveției și, în același timp, poziția sa diplomatică clară în sprijinul Ucrainei.

„În ceea ce privește negocierile în curs, nu vorbim de exporturi, ci mai degrabă de reexporturi, iar Franța este deschisă unei astfel de cooperări”, a spus președintele francez.

Acesta a fost răspunsul său la întrebările jurnaliştilor la o conferinţă de presă comună cu preşedintele elveţian Alain Berset, la Berna.

Potrivit președintelui francez, aceste negocieri vor permite o combinație între neutralitatea Elveției și capacitatea acesteia de a reexporta arme.

„Sprijinul pentru Ucraina nu ar trebui să slăbească, în ciuda altor conflicte, în special în Orientul Mijlociu. După cum am recunoscut de mult, Rusia nu trebuie să câștige acest război”, a subliniat președintele francez, potrivit mil.in.ua.

În ciuda solicitărilor din partea Kievului și a aliaților săi, Elveția a refuzat până acum să permită țărilor care dețin arme elvețiene să le reexporte în Ucraina.

În special, în iunie 2023, parlamentarii elvețieni au respins un proiect de lege care ar fi permis țărilor terțe să transfere arme elvețiene în Ucraina.

Astfel, majoritatea deputaților din Camera Inferioară, Consiliul Național, au votat împotriva inițiativei parlamentare.

Citește și: VIDEO Un singur tanc ucrainean a distrus o coloană întreagă de blindate rusești în Donețk

În aceeași lună, Consiliul Federal a respins o cerere a Ruag AG de a exporta 96 de tancuri Leopard 1 A5, deoarece nu era conformă cu legislația în vigoare.

Tancurile sunt în prezent depozitate în Italia și sunt în stare de paragină. Erau planificate să fie transportate în Germania pentru recondiționare și apoi transferate în Ucraina ca ajutor militar.

Citește și: Marea Britanie se implică în războiul din Marea Neagră. Trimite nave împotriva Rusiei

Elveția interzice reexportul de arme către țările aflate în război, dar problema tradiției îndelungate de neutralitate a țării a fost discutată încă de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te