Putin ameninţă România. "În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă"

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.05.2024 - 09:56
Putin ameninţă România. "În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă" - Foto: Profimedia Images
Putin ameninţă România. "În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă" - Foto: Profimedia Images

Putin ameninţă România. "În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă". Vladimir Putin a ameninţat iar Europa, spunând că membrii NATO se joacă cu focul.

SHARE

Putin ameninţă România. "În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă". Vladimir Putin a ameninţat iar Europa, spunând că membrii NATO se joacă cu focul, atunci când propun ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale.

Statele NATO care s-au exprimat vor ca Ucraina să folosească armele pentru a lovi în interiorul teritoriului Rusiei, ceea ce, a avertizat el, ar putea declanşa un conflict global, în care ar putea fi folosite armele nucleare.

Putin ameninţă România. "În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă"

"În Europa, în special în ţările mai mici, trebuie să se gândească cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că, foarte adesea, sunt state cu un teritoriu mic şi o populaţie foarte densă", a declarat Vladimir Putin, într-o discuţie purtată cu jurnaliştii în Uzbekistan.

"Acesta este un factor serios pe care trebuie să îl aibă în vedere, înainte de a vorbi despre o lovitură în profunzime, asupra teritoriului rusesc", a punctat el, făcând aparent aluzie la Ţările Baltice, dar şi state precum Româmnia ar putea să fie vizate.

Liderul de la Kremlin a reproşat aliaţilor Ucrainei că au ignorat avertismentele Moscovei, cu privire la loviturile ucrainene de pe teritoriul rusesc. El susţine că tocmi acest lucru a dus la deschiderea unui nou front, spre Harkov, pentru a crea ceea ce Rusia numeşte o "zonă-tampon".

Citeşte şi: VIDEO Prima țară din UE care intră în conflict cu Putin. Ucraina îi folosește armele să atace Rusia

Ucraina vrea să poată folosi armele furnizate de Occident împotriva unor ţinte de pe teritoriul rusesc, dar această chestiune îi divizează pe susţinătorii Kievului. Italia şi Germania se tem de o escaladare, cu teama subiacentă că Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că actualele restricţii "leagă mâinile la spate ucrainenilor", pe fondul avansului Rusiei în estul Ucrainei.

La mai bine de doi ani de la declanşarea celui mai sângeros război terestru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Putin vorbeşte tot mai des despre riscul unui conflict global mult mai amplu, în timp ce Occidentul se gândeşte ce să facă în legătură cu avansarea trupelor ruseşti în Ucraina, conform News.ro.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent pentru The Economist că membrii alianţei ar trebui să permită Ucrainei să lovească ţinte de pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale, un punct de vedere susţinut de unii membri NATO, dar nu şi de Statele Unite.

Citeşte şi: OFICIAL 500.000 de soldați a pierdut Putin în război. 7.600 tancuri și 27 nave de război, distruse

"Escaladarea constantă poate duce la consecinţe grave", a declarat Putin reporterilor la Taşkent. "Dacă aceste consecinţe grave apar în Europa, cum se vor comporta Statele Unite, ţinând cont de paritatea noastră în domeniul armelor strategice? Este greu de spus - vor ei un conflict global?" - a întrebat retoric Putin.

Liderul de la Kremlin a arătat că loviturile ucrainene asupra Rusiei, cu arme cu rază lungă de acţiune, au nevoie de sprijin occidental - prin sateliţi, informaţii şi ajutor militar - deci Occidentul ar fi direct implicat.

El a mai spus pe de altă parte că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar fi un pas spre un conflict global.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te