Putin alimentează un nou război la granița României. La Belgrad, Kosovo și Sarajevo, clopotele de alarmă sună din ce în ce mai tare.
În timp ce Europa își concentrează atenția asupra războiului din Ucraina, tensiunile mocnesc în Balcanii de Vest, iar liderii din regiune și oficialii britanici sunt îngrijorați că președintele rus Vladimir Putin va profita de acest moment pentru a adânci diviziunile în fosta Iugoslavie.
Putin alimentează un nou război la granița României. Balcanii de Vest, zona fierbinte după Ucraina
Balcanii de Vest sunt văzuți drept un alt punct de instabilitate în Europa, iar Marea Britanie face apel la aderarea celor șase state din regiune la Uniunea Europeană pentru a preveni influența Rusiei.
„În acest moment, cu război în Europa și cu interferența Rusiei în regiune, ai fi un prost dacă ți-ai lua ochii de la Balcanii de Vest, unde există încă probleme moștenite care nu au fost încă depășite”, a declarat David Lammy, ministrul britanic de externe, într-un interviu pentru Politico.
„Interesele lui Putin sunt clare – să mențină regiunea destabilizată. Este în interesul său să țină la limită țările din Balcanii de Vest, să le destabilizeze populațiile și să desfășoare războaie cibernetice și hibride", a adăugat Lammy.
Citește și: 3 țări europene înlănțuite de Rusia. Șeful Serbiei: "Orban și Fico s-au întâlnit în secret cu Putin"
Șeful diplomației britanice, David Lammy - Foto: Profimedia images
Balcanii de Veste, într-o criză politică majoră
Toate cele șase state din Balcanii de Vest – Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Serbia, Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord – încearcă să devină membri ai Uniunii Europene. Cu toate acestea, procesul de aderare este unul lung și complicat, în care geopolitica joacă un rol crucial.
Bosnia și Herțegovina, de exemplu, se află într-o criză politică internă, amplificată de acțiunile separatiste ale liderului Milorad Dodik. În paralel, relațiile dintre Serbia și Kosovo sunt extrem de tensionate, fiecare țară acuzând-o pe cealaltă de încălcarea drepturilor minorităților.
Citește și: Călin Georgescu, laudat iar de „creierul” lui Putin. Dughin: Europa de Est va fi neutră sau a Rusiei
Experții în politică externă și miniștrii europeni se tem că Rusia va încerca să exploateze aceste tensiuni etnice și religioase adânc înrădăcinate pentru a provoca noi conflicte și pentru a-și consolida influența în zonă, în detrimentul stabilității Uniunii Europene.
„Balcanii de Vest trebuie să progreseze rapid spre aderarea la UE sau riscă să devină terenul de joacă al Rusiei”, a spus un oficial britanic, care a dorit să rămână anonim pentru a discuta subiecte sensibile.
Potrivit acestuia, există o „fereastră destul de mică” pentru ca statele balcanice să facă progrese semnificative, înainte ca Bruxelles-ul să devină copleșit de procesul de aderare al Ucrainei.
Citește și: Dughin anunță hegemonia Rusiei în Europa: "Putinismul a învins în SUA. Europa de Est va fi rusească"
Și cu Europa și cu Rusia
Lammy crede că Serbia - în ciuda regreselor democratice, a apropierii de Rusia și a refuzului său continuu de a recunoaște Kosovo - dorește cu adevărat să adere la UE, un proces pe care l-a început în 2009.
„Dar există perspective diferite cu privire la modul de a ajunge acolo, cât de repede și cât de serios”, a declarat Lammy în timpul unui interviu în capitala sârbă Belgrad.
Citește și: Alertă iminentă de război. Europa, lăsată singură în fața Rusiei. SUA își retrag sprijinul militar
„Și există o viziune alternativă, și aceasta este o viziune mai întunecată. Este o poziție care se referă la oligarhie, corupție, control puternic din partea statului, mult mai mult un stat polițienesc. Există și această viziune, iar aceste lucruri sunt contestate în această parte a lumii.”
Obstacolele uriașe pe care Serbia trebuie să le depășească pentru a adera la blocul comunitar sunt foarte vizibile pe străzile din Belgrad.
Guvernul tot mai autoritar condus de președintele Aleksandar Vučić, care l-a primit recent pe Dodik cu brațele deschise, este pus la grea încercare de un val de proteste de o amploare nemaiîntâlnită până acum în Serbia.
Sute de mii de persoane au mărșăluit împotriva corupției guvernamentale, în demonstrații organizate de studenți din cauza prăbușirii unei copertine la o gară renovată din orașul Novi Sad, care a ucis 16 persoane în noiembrie. Ei continuă să blocheze zilnic drumurile.
Ei chiar și-au extins protestele pentru a contracara un proiect imobiliar de lux propus de ginerele președintelui american Donald Trump, Jared Kushner.
Complexul hotelier este planificat pe locul bombardării fostului minister iugoslav al apărării, un memorial al loviturilor aeriene ale NATO care au pus capăt războiului cu Kosovo în 1999.
Studenții leagă acest plan de alte afaceri imobiliare pe care le consideră corupte. De asemenea, mulți locuitori ai țării se simt dezgustați de faptul că familia Trump profită de un sit distrus de o campanie de bombardamente condusă de Washington.
Modelul descentralizat de organizare al studenților înseamnă că nu există un lider clar care să poată fi vizat într-o represiune, dar autoritățile au fost acuzate că au folosit un tun de sunet ilegal împotriva demonstranților.
Belgradul a declarat, de asemenea, că serviciile de spionaj ale Rusiei au contribuit la răspunsul la tulburări.Lammy a declarat pentru POLITICO că „suntem alături de oameni”, înainte de a ridica protestele și acuzațiile privind utilizarea armei sonice în timpul unei întâlniri de miercuri cu Vučić la palatul său prezidențial.
Ministrul de externe s-a aflat acolo pentru a semna o serie de acorduri cu dublul scop de a combate migrația ilegală și de a apropia Serbia de Occident.
Dar, într-o declarație făcută în fața televiziunilor reunite, a fost clar că Vučić, populistul de 1,80 m care a petrecut mai mult de un deceniu în fruntea politicii sârbe, nu a primit cu plăcere să fie provocat.
„Nici măcar nu-mi trece prin cap să fac vreun comentariu cu privire la protestele și demonstrațiile din Marea Britanie, deoarece respect suveranitatea Marii Britanii”, a declarat el presei sârbe strict controlate.
Vučić a negat, de asemenea, că ar fi fost folosită forța sau arme acustice împotriva protestatarilor și l-a apărat ferm pe Dodik după ce Lammy a ridicat problema acțiunilor sale „neconstituționale” în timpul declarațiilor lor în fața presei. (Guvernul sârb nu a răspuns la solicitările de interviu).
Steagurile UE nu sunt fluturate la proteste. Studenții consideră că Bruxelles-ul a închis ochii la corupția endemică pe care o condamnă, în timp ce UE încearcă atât să îl aducă pe Vučić în sânul UE, cât și să obțină acces la zăcămintele de litiu din Serbia pentru producătorii de baterii pentru vehicule electrice.
Spre deosebire de alte regiuni din Balcani, aprobarea sârbilor pentru aderarea la UE nu pare copleșitoare, iar Rusia beneficiază în continuare de un sprijin larg. Procesul ar putea fi și mai dificil dacă țara trebuie să recunoască Kosovo ca o condiție pentru aderare.
Graffiti-urile din Belgrad susțin că „Kosovo este Serbia”. O negare a genocidului din 1995 de la Srebrenica a peste 8 000 de bărbați și băieți musulmani este vizibilă din Piața Republicii din centrul orașului. La fel de comune sunt și inscripțiile „f..k NATO f..k EU”.
Serbia a permis în mod discret ca muniția sa să ajungă în Ucraina, dar este una dintre cele două țări europene care nu sancționează Rusia.
Conducerea sa pledează pentru aderarea la UE, dar menține, de asemenea, relații strânse cu Moscova și China, cu care Belgradul a aprofundat legăturile economice și militare. „Paradoxul este viu aici”, după cum a spus Lammy.