Putin a „unit” teatrele Balșoi și Mariinski ca înainte de 1917. L-a pus director pe Valery Gergiev

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.12.2023 - 11:15
Putin a „unit” teatrele Balșoi și Mariinski ca înainte de 1917. L-a pus director pe Valery Gergiev - Foto: Profimedia Images
Putin a „unit” teatrele Balșoi și Mariinski ca înainte de 1917. L-a pus director pe Valery Gergiev - Foto: Profimedia Images

Putin a „unit” teatrele Balșoi și Mariinski ca înainte de revoluția din 1917. L-a pus director la Teatrul Balșoi pe Valery Gergiev, binecunoscutul dirijor care este un fan declarat al Kremlinului și care conducea deja Teatrul Mariinski.

SHARE

Președintele rus, Vladimir Putin, a sugerat fuziunea conducerii celor două prestigioase teatre, Balșoi și Mariinski, aşa cum se întâmpla înainte de revoluţia din 1917, încă din martie 2022. 

Putin a „unit” teatrele Balșoi și Mariinski ca înainte de 1917. L-a pus director pe Valery Gergiev

Guvernul rus a numit vineri, 1 decembrie 2023, un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, dirijorul Valery Gergiev, în funcţia de director al Teatrului Balşoi, în contextul unei represiuni accelerate asupra sectorului cultural din Rusia, de la atacul asupra Ucrainei, informează Agerpres, citând AFP.

"Prim-ministrul rus, Mihail Mişustin, a semnat o decizie de numire a lui Valery Gergiev în funcţia de director general al Teatrului Balşoi pentru o perioadă de cinci ani", a anunţat guvernul pe Telegram.

Citește și: Două ucrainene dintr-un oraș ocupat de Rusia au otrăvit 35 de soldați ruși. Ce le-au pus în vodcă

ONG-urile denunță o epurare culturală în Rusia

Maestrul în vârstă de 70 de ani, un susţinător de lungă durată al preşedintelui rus, a fost boicotat anul trecut de orchestre occidentale pentru că nu a denunţat ofensiva împotriva Kievului.

Deja director al Teatrului Mariinski din Sankt-Petersburg din 1996, oraş în care Vladimir Putin şi-a făcut debutul politic în anii 1990, Valery Gergiev va trebui să conducă acum cele două scene principale ale ţării.

În martie 2022, preşedintele rus a sugerat fuziunea conducerii celor două prestigioase teatre, aşa cum se întâmpla înainte de revoluţia din 1917.

Apropierea lui Gergiev de liderul de la Kremlin, în special în timpul anexării Crimeei, precum şi participarea sa la concerte în regiunea separatistă Osetia de Sud şi la Palmira, alături de armata siriană, i-au adus deja controverse.

Citește și: Coreea de Nord se laudă cu Malligyong-1, primul satelit spion. A ajuns pe orbită cu ajutorul Rusiei

În martie 2022, Orchestra Filarmonicii din München a decis să îl concedieze pentru că nu a denunţat atacul asupra Ucrainei. Mai multe orchestre şi festivaluri din Europa şi din Statele Unite şi-au anulat angajamentele cu muzicianul.

Până în prezent, dirijorul nu a făcut nicio declaraţie politică cu privire la conflict. În prezent, el concertează în principal în Rusia, însă a efectuat un turneu în China la începutul acestui an.

Numirea sa intervine într-un moment în care unele ONG-uri şi mass-media denunţă o epurare culturală în Rusia, odată cu retrogradarea, concedierea sau fuga în străinătate a artiştilor care au criticat guvernul şi nu l-au susţinut public.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te