Putin a recunoscut existența mercenarilor Wagner în Siria, dar susține că nu sunt ai lui

DE Adina Mutăr | 20.06.2019 - 20:27

Vladimir Putin a recunoscut că militari ruși privați au acționat în Siria, răspunzând la o întrebare la emisiunea anuală Q&A de joi, 20 iunie, o platformă TV pentru cetățenii ruși, care îl pot contacta direct pe președinte în orice problemă

SHARE

Întrebat de ce Guvernul nu oferă beneficii veteranilor contractorilor privați care au luptat în Siria, președintele a afirmat că aceștia nu reprezintă statul, că țin de companii private care „sunt angajate în explorarea petrolului”.

Este prima dată când Putin recunoaște existența contractorilor militari privați ruși, care au fost activi în Siria.

Deși nu a specificat, este vorba de compania privată Wagner, fondată de Dmitri Utkin, un fost ofiţer GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) și finanțată de un apropiat al președintelui rus, omul de afaceri Evgheni Prigozin, poreclit „bucătarul lui Putin”.

Conform legilor rusești, companiile private militare nu au dreptul să se angajeze în conflicte, de aceea s-a și negat existența aestor contractori privați peste hotare.

Mercenarii Wagner au intrat pentru prima dată în atenția publică în timpul conflictului din Ucraina din 2014. Atunci a fost dezvăluit faptul că mercenari ai Grupului Wagner au luptat alături de forțele separatiste susținute de Kremlin.

În schimbul serviciilor companiilor sale în diferite zone de pe glob, Prigozin beneficiază de drepturi de exploatare a unor rsurse, precum și de facilități pentru desfășurarea afacerilor.

În 2015, când armata rusă a intervenit în Siria, pentru a-l susține pe președintele Bashar al-Assad, Grupul Wagner a „dublat”efectivele militare trimmise de Moscova.

BBC dezvăluia că 2.500 de mercenari Wagner s-au aflat în zonele de conflict din Siria, fiind plătiți cu 5.300 de dolari pe lună.

Associated Press obținuse o copie a unui contract între Evro Polis, o companie controlată de Wagner și corporația siriană General Petroleum prin care rușii urmau să primească 25% din profitul realizat de rafinăriile pe care le eliberează din mâinile Statului Islamic.

Dar de ce a avut nevoie Kremlinul să angajeze o armată privată în loc să trimită trupele rusești? Potrivit BBC, mercenarii Wagner sunt trimiși să lupte în situațiile cele mai dificile și, cum Moscova dezminte orice legătură cu astfel de grupări, poate astfel să nege implicarea în anumite conflicte armate.

Acest lucru s-a întâmplat în Siria, unde în urma unui atac al mercenarilor Wagner asupra unei baze a Forțelor Democrate Siriene, unde se afla o bază aeriană a SUA, au murit peste 100 de luptători ruși.

Kremlinul a negat că ar fi fost implicat în acest atac asupra bazei americane, recunoscând, totuși,  moartea a aproximativ 100 de „persoane cu cetățenie rusă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te