Xi Jinping, lovitură pentru marele „prieten” Vladimir Putin: Vrea mai puțin petrol rusesc

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.03.2023 - 16:34
Întâlnire Putin și Xi Jinping-Foto: Profimedia Images

Putin a început Noua Eră cu China reducând producția zilnică de petrol. Beijingul n-a vrut mai mult. Guvernul rus a decis să prelungească încă trei luni reducerile producției medii zilnice de petrol de 500.000 de barili.

SHARE

Putin a început Noua Eră de colaborare cu China reducând producția zilnică de petrol. Beijingul n-a vrut să cumpere mai mult, așa că Rusia a trebuit să stabilească un echilibru între cererea tot mai mică pentru petrolul rusesc și ofertă.

Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit la Kremlin pentru a discuta o gamă largă de probleme de pe „agenda lumii moderne”, cu accent pe perspectivele de cooperare. 

Putin, nevoit să reducă în continuare producția zilnică de petrol

La finalul vizitei, Putin și Xi au semnat două documente - Declarația comună privind aprofundarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice ruso-chineze pentru o Nouă Eră, precum și Declarația comună privind planul de promovare a elementelor-cheie ale cooperării economice ruso-chineze până în 2030.

Lunga declarație nu face nicio referire concretă la cooperarea strategică Rusia-China, iar singurul demers făcut după „promovarea” cooperării ruso-chineze a fost faptul că Rusia continuă să taie din producția zilnică de petrol, Beijingul refuzând să mărească cererea.

Guvernul rus a decis să prelungească încă trei luni reducerile producției medii zilnice de petrol de 500.000 de barili, începând din martie, potrivit vicepremierului Alexander Novak.

Se așteaptă ca acest mecanism să restabilească echilibrul dintre cerere și ofertă și să susțină prețurile în fața presiunilor occidentale.

Se așteaptă o stabilizare a piaței mondiale a petrolului

Experții au declarat pentru Kommersant că inițiativa funcționează și se  anticipează că piața mondială a petrolului se va stabiliza chiar în momentul în care restricțiile „voluntare” ale Rusiei vor expira.

Citește și: Pentagonul dă Ucrainei un model mai vechi de Abrams ce poate fi livrat mai repede

Potrivit surselor de pe piață ale Kommersant, principalele companii petroliere rusești consideră acceptabilă decizia de a prelungi reducerile de producție, dar avertizează că menținerea unor astfel de restricții va dăuna celor mai mari jucători, care vor trebui să stocheze produse petroliere, ceea ce va duce la pierderi suplimentare. 

Citește și: 300.000 de soldați mobilizați la frontiera estică, răspunsul NATO la invazia Ucrainei de către Putin

Ca urmare, au declarat sursele pentru ziar, va fi mai dificil să se accelereze rapid producția.

În plus, piața este îngrijorată de o reducere a producției de produse petroliere, ale căror prețuri angro au crescut activ până la jumătatea lunii martie și abia recent au început să scadă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te