Putea să devină viitorul Papă. Poate să meargă la închisoare. Corupţie în Biserica Catolică

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.12.2023 - 13:29
Putea să devină viitorul Papă. Poate să meargă la închisoare - Foto: Profimedia Images

Putea să devină viitorul Papă. Poate să meargă la închisoare. Corupţie în Biserica Catolică. Cardinalul Giovanni Angelo Becciu a fost o stea în ascensiune, sub Papa Francisc. Dar acuzațiile de corupție l-au făcut să se lupte să fie exonerat.

SHARE

Putea să devină viitorul Papă. Poate să meargă la închisoare. Corupţie în Biserica Catolică. Cardinalul Giovanni Angelo Becciu a fost o stea în ascensiune, sub Papa Francisc. Dar acuzațiile de corupție l-au făcut să se lupte să fie exonerat și liber.

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu a mers pe jos scurta distanță de la apartamentul său din Vatican, până la reședința Papei Francisc, așteptându-se să discute despre munca sa, de supraveghere a canonizării sfinților.

Putea să devină viitorul Papă. Poate să meargă la închisoare

Cardinalul italian a fost o vedetă, chiar menționat ca un potențial viitor papă. Douăzeci de minute mai târziu, el a ieșit din întâlnirea din 2020, cu un statut foarte diferit: cel de criminal acuzat.

Magistrații Vaticanului au susținut că Becciu a deturnat peste 100.000 de dolari, printr-un grup nonprofit condus de fratele său. Papa Francisc i-a spus lui Becciu să demisioneze din postul de la Vatican, conform The Wall Street Journal.

Din vara anului 2021, Becciu, în vârstă de 75 de ani, este judecat pentru delapidare, abuz în serviciu și manipulare de martori. El este primul cardinal judecat la tribunalul penal al Vaticanului, iar procurorii cer o pedeapsă de peste șapte ani de închisoare.

Citeşte şi: VIDEO Vaticanul, la vânătoare de fantome, statui care lăcrimează sânge și purtători de stigmate

Becciu a negat orice faptă greșită. Alți nouă, inclusiv foști oficiali ai Vaticanului și persoane din afară, se confruntă cu acuzații în procesul care se concentrează pe pierderile din cauza unei investiții imobiliare eșuate din Londra.

Acuzațiile se referă și la presupusul furt de bani meniţi eliberării unei călugărițe răpite, care ar fi fost cheltuiți pentru vacanțe în stațiuni și bunuri de lux de la Prada și Louis Vuitton.

Verdictele sunt așteptate săptămâna aceasta, în acest caz, în care se vorbeşte despre vendete în Vatican, precum și despre conversația înregistrată în secret a lui Becciu cu Papa.

Citeşte şi: Papa Francisc schimbă Constituția la Vatican. Noua Lege Fundamentală intră în vigoare pe 7 iulie

Francisc a fost ales cu mandatul de a reforma conducerea Vaticanului și de a îmbunătăți finanțele, deseori proaste, după ani de scandaluri. Cu toate acestea, progresul în modernizarea conducerii sale a fost inconstant.

Vaticanul nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Cazul evidențiază tensiunea care vine odată cu încercarea de a construi o administrație de stat modernă, sub un monarh absolut.

Luptele politice interioare pot clădi sau distruge cariere, la sediul global al Bisericii Catolice, care numără peste un miliard de catolici botezați în întreaga lume.

Citeşte şi: Complot la Vatican pentru a-l forța pe Papa Francisc să demisioneze. „E comunist”

Papa Francisc a schimbat legile Vaticanului de mai multe ori, în timpul investigației, în moduri despre care avocații inculpaților au spus că au favorizat acuzarea și au încălcat dreptul la un proces echitabil, inclusiv o autoritate mai largă de a asculta suspecții.

Becciu, cel mai înalt inculpat, se bucurase de o ascensiune stelară sub trei papi. Născut în 1948, pe insula Sardinia, a crescut în orașul Pattada, renumit pentru producerea cuțitului cu lamă pliabilă resòlza, cu care sardinii au lucrat sau au luptat timp de secole.

Ca tânăr preot, a intrat în Academia Ecleziastică Pontificală din Roma, un teren de pregătire pentru rețeaua globală de diplomați a Vaticanului.

Nunţiu papal

Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Becciu nunțiu sau ambasador în Angola și l-a făcut arhiepiscop. Papa Benedict al XVI-lea l-a numit nunțiu papal în Cuba, înainte de a-l aduce pe Becciu înapoi la Roma, în anul 2011, pentru a servi ca înlocuitor pentru afaceri generale, adică efectiv șeful de cabinet al Papei.

„Înlocuitorul este, ca să spunem așa, cel care nu are timp pentru sine, dar trebuie să-l dea mai întâi Sfântului Părinte și, prin urmare, să fie dispus să accepte oricare dintre chemările sale și să favorizeze oricare dintre inițiativele sale”, a spus Becciu, în anul 2018.

În timp ce se afla la Secretariatul de Stat, cel mai înalt organ administrativ al Vaticanului, Becciu a fost politicos, dar rezervat, nu a stat la bârfe, potrivit oamenilor care au lucrat cu el.

Cardinal, supraveghează canonizările

În 2018, Francisc l-a ridicat pe Becciu la rangul de cardinal și l-a numit șef al biroului Vaticanului care supraveghează canonizarea sfinților.

„Până joi, la 18:02, m-am simțit ca un prieten al Papei, un executor fidel al testamentului său”, a spus Becciu, a doua zi după ce i s-a cerut demisia. „De atunci, Papa spune că nu mai are încredere în mine”, a adăugat Becciu.

Această relatare a cazului se bazează pe documente judecătorești, mărturii și interviuri cu persoane familiare cu evenimentele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te