Propunere stupefiantă: Donald Trump a vrut să-l ducă pe Kim Jong Un la Phenian cu Air Force One

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.02.2021 - 11:57
Foto: abcnews.go.com
Foto: abcnews.go.com

Donald Trump i-a propus dictatorului nord-coreean Kim Jong Un să-l ducă înapoi la Phenian cu avionul prezidenţial american Air Force One, după summitul lor de la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019, dezvăluie un documentar BBC.

SHARE

Potrivit filmului intitulat "Trump Takes on the World" (”Trump ia lumea la bani mărunţi”), fostul preşedinte american ”i-a stupefiat inclusiv pe diplomaţii cei mai experimentaţi” prin această propunere, pe care Kim a refuzat-o, informează news.ro.

”Preşedintele Trump i-a oferit lui Kim un zbor de întoarcere cu Air Force One", declară consilierul pentru Asia al fostului preşedinte republican Matthew Pottinger pentru BBC, care a dezvăluit această informaţie în weekend.

”Preşedintele ştia că Kim a sosit la Hanoi după o călătorie de mai multe zile cu trenul prin China şi i-a spus «vreau să vă duc înapoi acasă în două ore, dacă vreţi». Kim a refuat”. declară el.

Dacă dictatorul nord-coreean ar fi acceptat această propunere, prezenţa sa - şi propbabil a unei părţi a anturajului său - la bordul avionului oficial al preşedinţiei americane în spaţiul aerian al Coreei de Nord ar fi ridicat numeroase probleme de securitate.

Kim s-a dus la primul summmit cu Donald Trump, la Singapore, în 2018, la bordul unui avion împrumutat din China, Beijingul fiind hotărât să păstreze în sfera sa de influenţa Coreea de Nord, care este un stat-tampon între frontiera sa şi militarii americani staţionaţi în Coreea de Sud.

La acest summit din Singapore, Donald Trump i-a arătat lui Kim interiorul maşini sale prezidenţiale - un Cadillac în valoare de 1,5 milioane de dolari, numit "The Beast" (”Bestia”) - într-o demonstraţie a apropierii lor.

După ce au schimbat insulte şi ameninţări cu războiul nuclear, Kim Jong Un şi Donald Trump au operat o extraordinară apropiere, marcată prin întâlniri istorice şi simbolice. Însă niciun progres nu s-a realizat în spionosul dosar al programelor nuclear şi balistic ale Phenianului. Iar negocierile se află într-un punct mort de la eşecul răsunător al celui de-al doilea summit între cei doi, la Hanoi, în februarie 2019.

Unul dintre motivele acestui impas a fost absenţa unui consens asupra concesiilor pe care Coreea de Nord trebuia să le facă în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

Kim a catalogat luna trecută Statele Unite drept ”cel mai mare inamic” al Coreei de Nord şi a apreciat că politica Washingtonului faţă de Phenian ”nu se va schimba niciodată”, ”indiferent de persoane de la putere” în Statele Unite.

Presa oficială nord-coreeană nu a făcut încă vreo referire la noul preşedinte american Joe Biden.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te