„Washingtonul știe foarte bine că, dacă Pentagonul furnizează Ucrainei rachete ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 km, Rusia are tot dreptul să se apere. Adică să lovească Polonia sau baza americană Ramstein din Germania, de exemplu', a relatat pe Twitter jurnalistul BBC Francis Scarr.
Administraţia de la Moscova a avertizat Washingtonul să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune, notând că Statele Unite sunt într-o poziţie fragilă care înclină spre implicarea directă în conflict.
Avertismentul a fost lansat de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
Citește și: Miercuri, „Ziua Z”. Panică în Rusia, bursele cad. Bărbații, interdicție de a părăsi țara
More threats from Olga Skabeyeva today:
— Francis Scarr (@francis_scarr) September 19, 2022
"Washington is well aware that if the Pentagon supplies Ukraine with ATACMS missiles with a range of up to 300km, Russia has every right to defend itself. That's to say, to strike Poland or the US's Ramstein base in Germany, for example." pic.twitter.com/8hljf4ig6L
"Noi am avertizat în mod repetat Statele Unite asupra consecinţelor care ar urma dacă Statele Unite continuă să alimenteze Ucraina cu armament.
Efectiv, se plasează aproape de o situaţie care ar putea fi descrisă ca fiind parte în conflict", a declarat Serghei Riabkov, la Televiziunea de stat din Rusia, conform agenţiei The Associated Press.
"O marjă foarte îngustă separă Statele Unite de a deveni parte în conflict, iar acest lucru nu trebuie să creeze iluzia pentru forţele antiruse turbate că totul va rămâne cum este acum dacă este trecută această linie", a afirmat Serghei Riabkov.
Citește și: VIDEO Putin anunță mobilizarea parțială și amenință Occidentul și NATO cu armele nucleare
SUA au furnizat Ucrainei sisteme mobile de artilerie (HIMARS), care au contribuit la intensificarea capabilităţilor de atac ale armatei ucrainene, fiind utilizate asupra infrastructurii şi a altor obiective.
Muniţia livrată de Washington pentru sisteme HIMARS are rază de acţiune de până la 80 de kilometri.
Statele Unite au anunţat că evită să furnizeze muniţie cu raza de acţiune de până la 300 de kilometri, care ar permite Ucrainei să atingă ţinte aflate la distanţe mai mari în Rusia.
"Avertizăm Statele Unite să nu facă paşi provocatori, precum furnizarea de armament cu raze mai lungi de acţiune sau cu efecte mai devastatoare. Este un drum spre nicăieri, care generează consecinţe grave, iar responsabilitatea va aparţine în totalitate Washingtonului", a concluzionat Riabkov.