Producătorii de armament au câștigat peste 1 miliard de $: Ne-au inundat școlile cu arme mortale

DE Alin Crișan | 27.07.2022 - 20:25
Magazin de arme - Foto: Profimedia

Armele semiautomate de tipul AR-15 sunt "arme extrem de letale concepute pentru a ucide soldaţi inamici pe câmpul de luptă", a subliniat Maloney într-o audiere desfăşurată pe fondul recentei serii de atacuri armate din SUA.

SHARE

Principalii cinci producători de arme din SUA au câştigat peste 1 miliard de dolari în 10 ani din vânzările de arme de asalt, a declarat miercuri reprezentanta democrată Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de supervizare a Camerei inferioare a Congresului, relatează AFP.

"Totuşi, industria (armelor) ne-a inundat cartierele, şcolile şi chiar bisericile şi sinagogile cu aceste arme mortale şi s-a îmbogăţit din asta", a adăugat reprezentanta democrată, enumerând profiturile înregistrate graţie unor "tactici de marketing periculoase" ce ţintesc "insecuritatea tinerilor".

Citește și: VIDEO Contraofensivă ucraineană: Singurul pod de aprovizionare din Herson distrus cu rachete HIMARS

Potrivit lui Maloney, Ruger, principalul producător de AR-15, a câştigat peste 100 de milioane de dolari vânzând acest tip de puşcă în anul 2021, de două ori mai mult decât în 2020, iar Daniel Defense şi-a triplat încasările de pe urma acestor arme între 2019 şi 2021.

Liderii celor două companii, audiaţi prin videolink, au denunţat băile de sânge comise cu armele pe care le produc, dar au respins orice responsabilitate.

"Răspunsul ţării noastre trebuie să aibă în vedere nu tipul de arme, ci tipul de persoane susceptibile să comită astfel de carnagii", a comentat Marty Daniel, directorul general al Daniel Defense.

Un model produs de această companie a fost folosit în atacul soldat cu 21 de morţi la o şcoală din Texas, în mai.

Citește și: Un mare oraș din România rămâne fără apă caldă timp de o lună. Care sunt cauzele

"Sunt profund afectat de acest act îngrozitor comis de un individ răufăcător", a declarat responsabilul Daniel Defense. Dar "mă tem că scopul acestei comisii este de a condamna peste 24 de milioane de puşti sportive aflate în circulaţie" şi care nu sunt implicate "decât în 4% din omuciderile comise cu arme de foc în 2019", a subliniat el.

"Sunt obiecte lipsite de viaţă", a punctat la rândul său preşedintele Ruger, Christopher Killoy, care a scos în evidenţă cele 2.000 de locuri de muncă "bine plătite" create de compania sa, principalul producător de puşti de asalt din Statele Unite.

Audierea de miercuri a fost convocată în condiţiile în care Camera Reprezentanţilor urmează să voteze la finele acestei săptămâni interzicerea puştilor de asalt.

Citește și: VIDEO/FOTO Cum se apără Taiwanul de China: Hangare subterane pentru avioane de luptă

Legea în acest sens, susţinută de preşedintele Joe Biden, este de aşteptat însă să eşueze ulterior în Senat, unde pentru a fi adoptată ar avea nevoie de sprijinul a 10 republicani, cunoscuţi ca apărători cu fermitate ai dreptului americanilor la deţinerea de arme.

Congresul SUA a adoptat în 1994 o lege care a interzis pentru zece ani puştile de asalt, precum şi anumite încărcătoare de mare capacitate, lege care a expirat însă în 2004, după care vânzările au luat avânt, în special în rândul tinerilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.