Președintele SUA vrea procurori independenți specializaţi în violenţele sexuale din armată

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.07.2021 - 08:35
Președintele SUA vrea procurori independenți specializaţi în violenţele sexuale din armată. / Foto: cnn.com

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat susţinerea pentru o reformă a justiţiei militare ce prevede crearea unor posturi de procurori specializaţi, independenţi faţă de de lanţul de comandă, responsabili cu anchetarea şi urmărirea penală a autorilor violenţelor sexuale din armată.

SHARE

Aceasta este una din principalele recomandări ale unei comisii independente, înfiinţate de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, pentru ca aceste infracţiuni să fie pedepsite mai eficient.

Lloyd Austin a declarat recent că va colabora cu Congresul pentru a modifica Codul Justiţiei Militare, eliminând din lanţul de comandă militar prerogativele referitoare la urmăririle penale pentru agresiune sexuală, violenţă domestică şi agresiuni asupra minorilor.

Această propunere "este un pas în direcţia corectă, care s-a destul aşteptat", a spus Biden într-o declaraţie, pentru a "clarifica faptul că aceste infracţiuni nu vor fi minimalizate sau nu vor fi luate în considerare".

Citește și: Fulgy, fiul Clejanilor, are un nou dosar penal. A ieșit de la reabilitare și a condus fără permis

Aceşti procurori specializaţi, care vor exista în fiecare ramură a armatei, vor înlocui comandanţii care sunt în prezent responsabili de anchetarea şi eventuala urmărire penală a subordonaţilor lor, un sistem ce poate genera conflicte de interese.

Circa 20.000 de soldaţi americani sunt agresaţi sexual în fiecare an

"20.000 de soldaţi sunt agresaţi sexual în fiecare an, mai puţin de 8.000 raportează aceste atacuri şi, din rândul acestora, mai puţin de 5.000 solicită o anchetă şi doar o mică parte ajung în justiţia militară", a reamintit vineri preşedinta comisiei independente, Lynn Rosenthal, în timpul unui briefing de presă.

Potrivit comisiei, justiţia militară americană "nu este bine înzestrată pentru a face faţă infracţiunilor sensibile, cum ar fi agresiunile sexuale şi violenţa în familie".

Citește și: Manelistul Dani Mocanu dă microfonul pe mătură. A fost condamnat la muncă în folosul comunității

Vina, în opinia sa, este a "avocaţilor şi anchetatorilor fără experienţă, a avocaţilor victimelor care se ocupă şi de alte cazuri şi a absenţei aproape totale a specialiştilor în prevenţie".

Un număr de zece ofiţeri au fost demişi în decembrie anul trecut, după o serie de crime la o bază militară importantă din SUA, printre care cea a soldatului Vanessa Guillen, o tânără de 20 de ani care a dispărut pe 22 aprilie 2020, după ce a fost victima unei hărţuiri sexuale.

Tânăra a spus familiei că nu are încredere în superiorii ei în privinţa asigurării urmăririi în justiţie a unei plângeri pentru hărţuire sexuală, iar apropiaţii săi şi-au exprimat public îndoiala referitor la hotărârea militarilor de a investiga dispariţia ei. În cele din urmă, trupul său dezmembrat a fost descoperit pe 30 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te