Președintele Armeniei și-a dat demisia, deoarece era pus de „formă”. Premierul, lider de facto

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.01.2022 - 22:02
Președintele Armeniei și-a dat demisia la „presiuni externe”/foto: aa.com.tr

Într-o declarație scrisă pe site-ul său oficial, Armen Sarkissian a spus că nu are „instrumentele necesare pentru a influența procesele radicale ale politicii interne și externe în aceste vremuri dificile pentru țară și națiune”.

SHARE

Sarkissian a adăugat că el și rudele sale au fost ținta mai multor grupuri politice.

„M-am gândit mult timp și am decis să renunț la funcția de Președinte al Republicii după o muncă activă de aproximativ patru ani. Această decizie nu este deloc emoțională, urmează o anumită logică”, a spus el.

„Președintele țării nu are instrumente care să influențeze problemele importante nici în politica internă, nici în politica externă”, se arată într-un comunicat postat duminică pe site-ul său oficial.

„În această perioadă dificilă pentru țara noastră, când este nevoie de unitate la nivel național, instituția președinției nu trebuie să fie o țintă pentru bârfe și teorii ale conspirației care nu fac decât să distragă atenția societății de la problemele majore.”

Citește și

Rusia închide „robinetul”. SUA, negocieri cu Qatarul pentru livrare GNL în Europa

Blinken a dat Moscovei un document scris. Conținutul incendiar l-a înfuriat pe Lavrov

 

Mandatul lui Sarkissian, care a fost ales președinte în 2018, urma să se încheie în 2025.

Conform Constituției țării, Adunarea Națională organizează alegeri prezidențiale anticipate nu mai devreme de 25 de zile și nu mai târziu de 35 de zile de la eliberarea funcției prezidențiale.

Armen Sarkissian a fost ambasadorul Armeniei în Belgia, Vatican, Luxemburg, Țările de Jos și a condus misiunea țării în Uniunea Europeană. A fost prim-ministru al Armeniei din noiembrie 1996 până în martie 1997. 

Președintele Parlamentului este președinte interimar până la alegerea noului șef al statului, însă toate partidele consideră că premierul Nikol Pașinian își va consolida poziția, fiind liderul de facto.

Acesta a avut o relație destul de dificilă cu Moscova, dar la debutul conflictului cu Azerbaidjan, Pașinian a cerut ajutor militar Rusiei.

În ultima perioadă, președintele rus, Vladimir Putin, avea convorbiri tot ai dese cu premierul.

Pașinian a declarat în repetate rânduri că Armenia își va menține calitatea de membru al instituțiilor internaționale înființate de Rusia, inclusiv Uniunea Economică Eurasiatică. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.