Premierul israelian Netanyahu: Serbia își va muta ambasada la Ierusalim

DE Alexandru Pop | 04.09.2020 - 19:56
Vucic, Putin, Netanyahu/FOTO: embassies.gov.il

Serbia își va muta ambasada dinn Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, devenind astfel „prima țară” din Europa care urmează exemplul Statelor Unite, a anunțat vineri seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

SHARE

"Îi mulțumesc prietenului meu președintele Serbiei (...) pentru decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și de a transfera ambasada țării sale acolo", a declarat Netanyahu într-o declarație în ebraică, adăugând că acest transfer urma să se facă „până în iulie 2021”.

Președintele american Donald Trump a declarat pe 18 august că a luat decizia de mutare a ambasadei Statelor Unite din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în mare parte pentru creștinii evanghelici, o comunitate care i-a susținut puternic președinția, relatează The Independent.

Președintele Trump a descris mutarea care a declanșat proteste mortale în Cisiordania ca fiind „în interesul Statelor Unite ale Americii și în căutarea păcii între Israel și Palestina”.
„Acesta este un pas care a așteptat prea mult pentru a avansa procesul de pace și efortul înspre o înțelegere de durată”, a declarat Donald Trump într-o înregistrare video difuzată la inaugurarea în luna mai din 2018 a ambasadei din Ierusalim.
„Israelul este o nație suverană care are dreptul ca orice altă țară suverană de a-și alege propria capitală”, a adăugat președintele american.

În luna februarie a acestui an, Bernie Sanders, candidatul Partidului Democrat din SUA în scrutinul prezidenţial, a declarat că, dacă va deveni preşedinte, ar putea muta din Ierusalim în Tel Aviv sediul Ambasadei americane în Israel, situaţie catalogată drept „şocantă” de Guvernul israelian.
„Ce le-aţi spune evreilor americani care ar putea fi preocupaţi că dv. nu susţineţi suficient Israelul, din perspectiva lor, şi, mai exact, aţi muta ambasada SUA înapoi la Tel Aviv?”, a fost întrebat Bernie Sanders într-o emisiune la CBS News.
„Răspunsul este că vom lua în considerare acest lucru”, a răspuns Sanders.
„Sunt foarte mândru de faptul că sunt evreu. Chiar am locuit în Israel câteva luni, dar se întâmplă să cred că acum, din păcate, în mod tragic, în Israel, prin intermediul lui Bibi Netanyahu, există un rasist reacţionar care conduce ţara”, a declarat Bernie Sanders.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.