Prim-ministrul a acuzat opoziţia şi media de stânga că aruncă dezbaterea publică în "noroi" şi că au răspândit "otrava demagogiei".
Dezbaterea parlamentară a avut loc joi într-un moment în care fostul director al Teatrului Naţional, Dimitris Lignadis, urma să fie audiat de procuror şi să răspundă la acuzaţiile de violuri asupra unor minori, printre care şi copii refugiaţi.
Dimitris Lignadis, în vârstă de 56 de ani, a demisionat pe 6 februarie din funcţie, evocând "un climat toxic de zvonuri, insinuări şi scurgeri" de informaţii. Aflat în arest preventiv de weekendul trecut, el neagă categoric faptele de care este acuzat.
Partidele de opoziţie îi reproşează guvernului că i-a luat prea mult timp să declanşeze ancheta, ceea ce ar fi putut duce la distrugerea unor probe preţioase.
Premierul grec a acuzat presa că aruncă cu noroi
Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opoziţie, SYRIZA, a declarat joi în parlament că este vorba despre "un scandal major cu o tentativă de disimulare" şi l-a acuzat pe prim-ministru de "ipocrizie" şi pe alţi miniştri că au "minţit" în public.
De la jumătatea lunii ianuarie, denunţurile privind agresiuni sexuale în sport şi cultură s-au înmulţit în Grecia în cadrul unei mişcări #MeToo târzii, tonul fiind dat de Sofia Bekatorou, de două ori medaliată olimpică la iahting. Ea a declarat că atunci când avea 21 de ani a fost victima "hărţuirii şi violenţelor sexuale" din partea unui membru al federaţiei de iahting în camera sa de hotel.
Însă afacerea Lignadis este cea care a făcut cea mai multă vâlvă până acum.
Pe lângă suspiciunile de viol asupra unor minori între 2010 şi 2015, parchetul din Atena anchetează şi asupra unor violenţe sexuale asupra unor minori migranţi neînsoţiţi, care au urmat cursuri de teatru cu Dimitris Lignadis între 2017 şi 2018.
Guvernul a promis că un nou "cod deontologic" pentru a lupta împotriva agresiunilor sexuale va fi adoptat.