PREMIERĂ În Belgia, a început procesul unui diplomat iranian acuzat de atentat cu bombă la Paris

DE Adina Mutăr | 27.11.2020 - 20:22
sursă news detik
sursă news detik

Vineri, la Anvers, Belgia, a început procesul unui diplomat iranian și alți trei conaționali acuzați că au plănuit un atac asupra întâlnirii anuale a opoziției iraniene ce a avut loc la Paris, în 2018. Este prima dată când o țară a UE judecă un oficial iranian pentru terorism.

SHARE

Procurorii belgieni îl acuză pe Assadolah Assadi și pe ceilalți trei complici de planificarea unui atentat cu bombă asupra unui miting al Consiliului Național de Rezistență al Iranului (NCRI), cu sediul la Paris.

Invitatul special al întrunirii era avocatul președintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani, de aceea s-au luat măsuri suplimentare de protecție.

Assadi, consilier la Ambasada Iranului la Viena, a fost arestat când se afla în vacanță în Germania și a fost predat Belgiei. El a refuzat să se prezinte în instanță în prima zi a procesului și nici nu a comentat acuzațiile ce i se aduc.

„Clientul meu mi-a cerut să-l reprezint astăzi, pentru că el consideră că ar trebui să beneficieze de imunitate, deci nu se permite nimănui să-l judece”, a declarat avocatul lui Assadi, Dimitri de Beco, pentru Reuters.

Oficialii francezi au declarat că Assadi se ocupa în cadrul ambasadei de strângerea de informații și acționa la ordinele Teheranului.

Autoritățile belgiene îl acuză că a fost parte activă la atentat, fiind filmat încercând să amplaseze un pachet suspect.

Atentatul de la Paris a fost contracarat de o operațiune coordonată între serviciile de securitate franceze, germane și belgiene.


Doi dintre complicii lui Assadi au fost arestați în Belgia cu explozivul TATP și un detonator, înainte de a intra în Franța. Avocații lor au declarat vineri că niciunul dintre ei nu a avut intenția de a ucide.

Avocații care reprezintă participanții la mitingul din 2018, care sunt părți civile la procesul din Belgia, au susținut că imunitatea diplomatică nu poate fi folosită ca acoperire pentru executarea unui atac terorist, care poate atrage o condamnarea de până la 20 de ani închisoare.

„Este de admirat curajul Belgiei. Suntem singura țară europeană care a îndrăznit să pună astfel de acțiuni sensibile din punct de vedere politic într-o perspectivă adecvată”, a declarat Rik Vanreusel, avocat al părții civile.


Republica Islamică a respins în mod repetat acuzațiile, numindu-le „o cascadorie sub steag fals” pusă la cale de NCRI, pe care îl cataloghează ca grup terorist.

Procesul va continua săptămâna viitoare, cu un posibil verdict la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii ianuarie, au declarat avocații.

Assadi a amenințat autoritățile belgiene în martie cu privire la posibile represalii de către grupuri neidentificate dacă el va fi găsit vinovat, potrivit unui document al poliției obținut de Reuters.


În urma unui acord din 2015 între Iran și puterile mondiale pentru a reduce programul nuclear de la Teheran, Uniunea Europeană a căutat relații diplomatice și economice mai strânse cu Teheranul, dar nu poate închide ochii asupra abuzurilor drepturilor omului sau terorism.

Franța a declarat că Ministerul iranian de Informații se află în spatele complotului din 2018 și a expulzat un diplomat iranian.

Țările europene au dat vina pe Iran pentru alte acțiuni suspectate împotriva disidenților, inclusiv două crime în Olanda în 2015 și 2017 și un asasinat în Danemarca. Republica Islamică a negat implicarea.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te