Povestea miliardarului care își donează toată averea de 8 miliarde de dolari și se mută cu chirie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.10.2023 - 18:03
Povestea miliardarului care își donează toată averea de 8 miliarde de dolari și se mută cu chirie - Foto: Punlika.md / imagine c u caracter ilustrativ

Omul de afaceri miliardar Chuck Feeney, care a co-fondat lanțul Duty Free Shoppers și-a dat averea de 8 miliarde de dolari unei organizații de caritate. Apoi s-a mutat cu chirie. Antreprenorul a murit la vârsta de 92 de ani.

SHARE

Antreprenorul miliardar Chuck Feeney, care și-a donat întreaga avere, a murit la vârsta de 92 de ani în apartamentul său închiriat din San Francisco.

Și-a donat întreaga avere unei asociații și s-a mutat cu chirie

Moartea lui a fost anunțată luni de Atlantic Philanthropies, fundația pe care a lansat-o în 1982. Fundația a fost lichidată în 2020, când fondurile sale au fost donate toate.

Citește și: Actorul, pus să-l „seducă” pe Amza Pelea în Nea Mărin Miliardar, mesaj dincolo de moarte. E în zadar

Feeney a fost un absolvent al Universității Ivy League Cornell și a reușit să devină miliardar când a co-fondat Duty Free Shoppers, un lanț de magazine de aeroport, împreună cu un prieten de facultate, Robert Miller.

A vândut compania către LVMH în 1996. La pensionare, Feeney a adoptat stilul de viață „Dăruiește în timp ce trăiește”, dedicându-și viața contribuirii la cauze – și la cea mai mare parte a averii sale de 8 miliarde de dolari – în care credea.

„Este mult mai distractiv să dăruiești cât ești în viață decât să dai când ești mort”, a spus el în biografia, Miliardarul care nu a fost.

În cei mai puțin de 30 de ani de existență, Atlantic Philanthropies a donat 8 miliarde de dolari pentru diverse cauze din întreaga lume.

Trăia într-un apartament asemănător cu o cameră de cămin

În Irlanda, de unde au venit strămoșii lui Feeney, el a dat universităților și spitalelor, în Vietnam a cheltuit bani pentru infrastructură, a dăruit grupurilor pentru drepturile omului din Israel și Iordania, plătind și pentru cercetarea bolilor, inclusiv a cancerului, de pe fiecare continent.

Potrivit profilului său de pe site-ul fundației, Feeney a locuit într-un apartament închiriat din San Francisco în ultimii ani ai vieții, nu deținea o mașină sau nicio proprietate. Forbes a descris apartamentul său ca fiind similar cu camera de cămin al colegiului.

În timpul carierei sale filantropice, Feeney a căutat să rămână anonim și, astfel, beneficiarii erau plătiți în mare parte prin cecuri de casierie. Fundația sa a fost înființată în Bermude și, prin urmare, nu a fost nevoit să dezvăluie donații pentru cerințele fiscale din SUA.

În 1984, și-a transferat acțiunile de 35% din Duty Free Shoppers către Atlantic Philanthropies. În 1997, și-a vândut poziția în LVMH.

El a spus că a făcut provizioane financiare pentru cei cinci copii ai săi după moartea sa și a reținut aproximativ 2 milioane de dolari din cariera sa de afaceri.

Citește și: FOTO Joacă în „Nea Mărin miliardar” și „B.D” și la 22 ani renunță la actorie. E celebră la New York

Fostul miliardar s-a căsătorit de două ori în viața sa, mai întâi cu Danielle Morali-Daninos, cu care a avut cinci copii, iar mai târziu cu asistenta sa de multă vreme Helga Flaiz.

Pe lângă soția și copiii săi, îi mai rămân și cei 16 nepoți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te