Povestea copilul român abandonat de părinți în Suedia declanșează un imens scandal. Nu îl deportați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.01.2024 - 16:12
Povestea copilul român, abandonat de părinți în Suedia declanșează un imens scandal. Nu îl deportați - Foto: Getty Images / imagine cu caracter ilustrativ

Povestea copilul român, abandonat de părinți în Suedia declanșează un imens scandal. „Nu îl deportați”. Iată cu a ieșit la iveală totul.

SHARE

Povestea copilul român, abandonat de părinți în Suedia declanșează un imens scandal. „Nu îl deportați”. Iată cu a ieșit la iveală totul.

Copil român abandonat de părinți în Suedia

La începutul lunii iulie, serviciile sociale din Järfälla au luat în grijă un băiat în conformitate cu legea privind îngrijirea tinerilor (LVU). El fusese dus la audieri de polițiști cu o zi mai devreme, când a fost suspectat de furt.

Citește și: O femeie a găsit un copil dormind pe străzi și l-a adoptat. Ce a urmat după 14 ani

În ancheta poliției, reiese că băiatul a trăit în condiții mizere, iar părinții l-au părăsit pe băiat și s-au întors în România, nefiind clar cine a avut grijă de el.

Băiatul a început să iasă cu infractorii mai în vârstă, iar la sfârșitul lunii iulie el și alți câțiva au fost condamnați pentru furt calificat.

Judecătoria districtuală l-a condamnat pe băiat la munci în folosul comunității, dar întrucât acesta trebuia luat în grijă de stat, a fost repartizat la căminul SiS din Norrbotten. Ulterior serviciile sociale au cerut deportarea lui în țara natală, România.

A fost la un pas de deportare

La sfârșitul lunii august, se spune că municipalitatea Järfälla a cerut în mod repetat o mână de ajutor de la poliția din Norrbotten pentru a-l transporta pe băiat la Arlanda, unde urma a fi dus cu avionul în țara sa.

Fredrik Nilsson, un polițist care cunoștea cazul l-a sfătuit pe comandantul stației să respingă cererea, iar, după presiuni din partea municipalității, un alt decident a aprobat cererea.

„Adică acest lucru poate fi comparat cu o deportare din Suedia fără o decizie anterioară de deportare. Nici hotărârea judecătorească, nici instanța de activitate administrativă nu precizează că băiatul trebuie deportat.

Citește și: Un băiat orfan a vândut inelul bunicii pentru mâncare. Ce s-a întâmplat imediat după acest moment

Băiatul nu a avut ocazia să fie judecat în instanță și întrebat dacă dorește transportul în țara natală.” a declarat polițistul Fredrik Nilsson. 

El mai spune că comisia de asistență socială nu are dreptul să ceară ajutor poliției pentru cineva care se află deja într-o casă SiS.

Ce s-a întâmplat cu băiatul în România nu este clar. În decizia instanței din august, reiese că municipiul Järfälla încă aștepta răspunsuri de la autoritățile din România. JO a început o anchetă și cere răspunsuri de la municipalitatea Järfälla.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te