Polonia nu ține cont de decizia CJUE și refuză să închidă mina de cărbune de la Turow

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.05.2021 - 18:08
Polonia nu ține cont de decizia CJUE și refuză să închidă mina de cărbune de la Turow. / Foto: euractiv.com

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki a declarat că autorităţile de la Varşovia vor menţine deschisă mina de cărbune de la Turow, situată în apropiere de Cehia, în pofida deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), conform exploatarea trebuie închisă.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Nu intenţionăm să închidem mina şi nu vom accepta acest lucru deoarece asta a pune în pericol aprovizionarea energetică a Poloniei", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă. Premierul a adăugat că Polonia va încerca să demareze negocieri cu ţara vecină Cehia, cea care a sesizat CJUE şi a obţinut oprirea exploatării minei de la Turow. De asemenea, Varşovia intenţionează să prezinte un nou set de argumente către CJUE, care după decizia de vineri urmează să examineze cazul pe fond mai târziu.

Citește și: FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Condamnații ultimelor cariere de cărbune din România

Premierul Morawiecki a mai spus că decizia CJUE este una "periculoasă" din punct de vedere al securităţii energetice, deoarece mina de la Turow aprovizionează cu lignit o centrală electrică din apropiere care generează 7% din producţia de electricitate a Poloniei.

Cariera deschisă de la Turow, exploatată din 1904

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

Citește și: G7 a decis oprirea finanţărilor pentru proiectele din domeniul cărbunelui care emit dioxid de carbon

CJUE a decis vineri că Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, sectorul minier din Polonia asigură 80.000 de locuri de muncă.

Cehia a obţinut în justiţie oprirea minei de cărbune de la Turow

Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga, a decis săptămâna trecută Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Ordinul CJUE a venit ca răspuns la o acţiune formulată de guvernul ceh pentru a obţine de urgenţă oprirea funcţionării minei de lignit de la Turow, cazul urmând să fie examinat pe fond mai târziu.

Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te