Polonia, în „război” cu Ungaria, după acuzațiile lui Orban, la Băile Tușnad. „Ieși din UE și NATO!"

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.07.2024 - 08:58
Polonia, pe picior de război cu Ungaria după acuzațiile lui Orban la Băile Tușnad - Foto: Profimmedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Polonia, pe picior de război cu Ungaria după acuzațiile lui Orban la Băile Tușnad - Foto: Profimmedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Polonia, în „război” cu Ungaria după acuzațiile lui Viktor Orban la Băile Tușnad. „Ieși din UE și NATO”. Władysław Teofil Bartoszewski, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Poloniei, și-a exprimat îndoiala cu privire la necesitatea rămânerii Ungariei în UE și NATO..

SHARE

Polonia, pe picior de război cu Ungaria după acuzațiile lui Orban la Băile Tușnad. „Ieși din UE și NATO”.

În timp ce ținea un discurs în cadrul Universității de Vară Tusványos din stațiunea românească Băile Tușnad, Viktor Orban a susținut, printre altele, că polonezii au cea mai ipocrită politică din întreaga Europă, deoarece „continuă să facă afaceri fără rușine” cu Rusia.

Polonia, în „război” cu Ungaria după acuzațiile lui Orban la Băile Tușnad. „Ieși din UE și NATO

Totodată, șeful Executivului de la Budapesta, a spus despre conducerea Rusiei că este una ”hiper-rațională” și că Ucraina nu va deveni membră UE sau NATO.

Relațiile dintre Varșovia și Budapesta s-au răcit după invazia pe scară largă în Ucraina a Rusiei în februarie 2022, din cauza pozițiilor total diferite privind aceast război.

În ciuda tuturor divergențelor, Orban nu a criticat în mod deschis Polonia până acum.

Władysław Teofil Bartoszewski, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Poloniei, a subliniat că, spre deosebire de Orban, Polonia nu a făcut afaceri cu Rusia de la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina „pentru că a fost un atac atât asupra Poloniei, cât și asupra SUA, asupra UE și NATO”.

El a declarat că discursul lui Orban a fost comentat de Ambasada SUA la Budapesta foarte negativ.

Citește și: Viktor Orban l-a lăudat pe Putin, la Băile Tușnad: ”Conducerea Rusiei este hiper raţională”

„Nu înțeleg de ce Ungaria vrea să rămână membră în organizații care nu îi place atât de mult și care, presupune, o tratează atât de prost. De ce nu creează o alianță cu Putin si niste state autoritare de acest tip?”, a spus ministrul polonez, potrivit European Pravda.

„Există un principiu conform căruia dacă nu vrei să fii membru al unui club, poți oricând să pleci. Aceasta este cu siguranță o politică anti-europeană, anti-ucraineană, anti-poloneză a Ungariei.”

Bartoszewski a menționat că Ungaria blochează 467 de milioane de euro din Facilitatea europeană pentru pace (EPF), alocată de UE Poloniei pentru a compensa echipamentul militar furnizat Ucrainei de către Polonia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te