Planul de pace israeliano-palestinian al lui Trump. MAE analizează cu UE. Alertă de călătorie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.01.2020 - 16:25

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reacţionat, miercuri, la planul pentru pace în Orientul Mijlociu lansat de preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă.

SHARE

Bogdan Aurescu scrie pe Twitter că „România a luat notă de planul american şi îl analizează”. Ministrul de Externe mai precizează că România susţine „soluţia două state pentru a asigura pacea şi securitatea durabilă” și că „va căuta să ia parte la dialogul din interiorul Uniunii Europene şi să promoveze eforturile diplomatice cu toţi partenerii relevanţi”.

Planul Trump-Netanyahu, anunţat marţi seară, prevede dreptul Israelului la suveranitate asupra coloniilor din Cisiordania.

Premierul israelian vrea să anexeze, de săptămâna viitoare, Valea Iordanului și toate cele 150 de colonii evreiești din Iudeea și Samaria, adică 30 procente din Cisiordania. Palestinienii vor avea patru ani pentru a forma un stat independent și o capitală „într-o parte” a Ierusalimului de Est, pe care Benjamin Netanyahu a localizat-o la marginea orașului, cartierul Abu Dis.

Premierul Benjamin Netanyahu vrea să propună anexarea coloniilor israeliene din Iudeea, Samaria și Valea Iordanului în fața Cabinetului duminica viitoare, însă mulți politicieni nu sunt de acord. Principala problemă juridică cu care se confruntă o mișcare atât de drastică provine din faptul că guvernele interimare, precum cel instalat în prezent în Israel, nu au în mod normal dreptul de a lua decizii de impact care vor afecta administrațiile viitoare.

PLANUL LUI TRUMP

Sursa: Forward.com

Planul Trump are următoarele prevederi:

- SUA și Israel vor crea un comitet mixt pentru a dezvolta planul în detaliu;
Problema refugiaților palestinieni va fi rezolvată în afara Israelului;

- Un fond de 50 miliarde de dolari este aprobat pentru dezvoltarea statului palestinian pe parcursul a 10 ani care promite un milion de noi locuri de muncă și încetarea dependenței de caritate;

- Israelul va păstra controlul militar asupra pământului de la vest de râul Iordan.

(Toate planurile anterioare cereau retragerea Israelului de pe Valea Iordanului, frontiera sa estică vitală);

- Niciun palestinian sau israelian nu va fi evacuat din casele lor actuale;

- Status quo pentru Muntele Templului, sub suveranitate israeliană, cu libertate de cult pentru toate credințele.

Pentru ca cerințele cu privire la statul palestinian să fie atinse în patru ani pe 70 procente din teritoriu, organizațiile catalogate ca teroriste - Hamas și Jihadul Islamic - trebuie dezarmate, să înceapă negocierile de pace cu Israelul, recunoașterea statului Israel, renunțarea la acte de terorism și violențe.

Noul stat va fi demilitarizat. SUA vor deschide o ambasadă în capitala statului palestinian.

Trump în discursul său de prezentare a subliniat că nu va exista niciun compromis în privința securității Israelului, iar planul său pentru două state nu oferă niciun risc pentru Israel. Adresându-se palestinienilor, el a spus că aceasta a fost ultima lor șansă pentru un stat independent și un viitor luminos pentru tineri. Lumii arabe, Trump i-a cerut să corecteze greșeala pe care a făcut-o în 1948 și să înceapă un nou capitol cu statul Israel.

Palestina respinge planul

Palestinienii nu au participat la anunţarea acestui plan, iar preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a numit planul „palma secolului”, care va ajunge la „coșul de gunoi al istoriei”.

Nici conducătorii coloniilor din Iudeea și Samaria nu au fost mulțumiți de larga suveranitate promisă, socotind că aceasta nu are valoare dacă face parte din acordul respectiv. Ei au subliniat că un stat palestinian trebuie prevenit cu orice preț, deoarece prezintă o amenințare existențială pentru Israel, mai ales pentru zona de coastă dens populată.

Ambasada SUA la Ierusalim a emis o alertă de călătorie, la scurt timp după dezvăluirea planului de pace la Casa Albă, semnalând „apeluri la scară largă de manifestații în Ierusalim, Cisiordania și Gaza”.

Americanii sunt sfătuiți să evite zonele din Orașul Vechi al Ierusalimului, Betleem, Ierihon și părți ale Mării Moarte, precum și toate locurile unde se adună „mulțimi de oameni” și unde este nevoie de o sporire a măsurilor de securitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te