Planul B pentru Ucraina, fără statele UE care nu mai vor să ajute militar. Care este acesta

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.11.2023 - 16:56
Planul B pentru Ucraina, fără statele UE care nu mai vor să ajute militar - Foto: ukrinform.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Planul B pentru Ucraina, fără statele UE care nu mai vor să ajute militar. Țările UE discută opțiunea finanțării ajutorului militar pentru Ucraina în cazul în care formatul planificat prin Facilitatea europeană pentru pace nu poate fi convenit.

SHARE

Planul B pentru Ucraina, fără statele UE care nu mai vor să ajute militar, a fost anunțat de ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis,  înainte de o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE.

Întrebat despre perspectivele aprobării fondurilor pentru finanțarea asistenței militare Ucrainei prin Facilitatea europeană pentru pace, Landsbergis a remarcat că „există șanse de a merge mai departe” în această problemă.

Planul B pentru Ucraina, fără statele UE care nu mai vor să ajute militar. Care este acesta

„Există propuneri ca țările care nu doresc să participe ar putea să nu facă acest lucru. Aceasta înseamnă că țara mea și alte țări care vor participa vor lua o povară mai mare. Noi, Lituania, suntem pregătiți pentru asta. Nu vor fi 27 de state membre, dar un grup mai mic de țări”, a declarat ministrul, potrivit European Pravda.

În octombrie, negocierile privind un fond special de 20 de miliarde de euro în cadrul Facilității europene pentru pace pentru a ajuta Ucraina au fost amânate, iar UE nu se aștepta ca o decizie să fie convenită înainte de revizuirea bugetară multianuală a UE la summitul din decembrie. 

Miniștrii de externe nu au reușit să cadă de acord asupra următoarelor 500 de milioane de euro din fondurile existente ale Facilității europene pentru pace. Decizia a fost blocată de Ungaria.

Citește și: VIDEO Pregătirea piloților ucraineni și ai NATO pe F-16 începe în România. Europa de Est, protejată

Ulterior, premierul ungar Viktor Orban a spus că ar dori ca o delegație ucraineană să viziteze Budapesta înainte ca UE să decidă asupra următoarei tranșe din Fondul european de pace pentru asistența militară pentru Ucraina.

Și Guvernul din Slovacia s-a schimbat, iar prim-ministrul Robert Fico se opune ajutorului militar acordat Ucrainei.

Citește și: Zelenski: România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană. Despre ce „arme” ar fi vorba

Cu toate acestea, la primul său summit european, Fico a susținut concluziile summit-ului cu o promisiune de sprijin pentru Ucraina, ceea ce i-a înfuriat pe partenerii săi mai radicali de coaliție.

Fico a promis, de asemenea, că nu va interfera cu vânzarea de arme din Slovacia către Ucraina în temeiul contractelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te