Rusia a înregistrat un salt major în ceea ce privește numărul de persoane care se înrolează în forțele armate de la atacul mortal de luna trecută asupra unei săli de concerte din apropierea Moscovei, susține Ministerul Apărării.
"Planul ascuns" din spatele atentatului de la Moscova: Val uriaș de recrutări în armata lui Putin
Într-o declarație, acesta a afirmat că peste 100.000 de recruți s-au înrolat de la începutul anului, dintre care aproximativ 16.000 numai în ultimele 10 zile.
"În timpul interviurilor realizate în ultima săptămână la punctele de selecție din orașele rusești, majoritatea candidaților au indicat dorința de a-i răzbuna pe cei uciși în tragedia care a avut loc la 22 martie 2024 în regiunea Moscovei ca fiind principalul motiv pentru încheierea unui contract", a precizat ministerul.
Kremlinul a încercat în repetate rânduri să dea vina pe Ucraina pentru împușcăturile în masă - în care au fost ucise 144 de persoane la Primăria Crocus -, afirmație pe care Kievul și serviciile de informații americane au negat-o. Grupul militant Statul Islamic a revendicat de două ori responsabilitatea pentru atac.
Atentatul de la Mosova, o nouă maskirovka?
"Explozia" recrutărilor coincide surprinzător cu analiza unor analiști militari occidentali care acuzau Kremlinul și KGB-ul că ar fi orchestrat atentatul cu presupuși teroriști ISIS pentru ca Putin să poată spune rușilor că țara este atacată și să extindă și mai mult recrutarea în armată împotriva Ucrainei.
Mai mulți „bărbați în albastru”, identificați ulterior ca fiind agenți FSB au fost prezenți în sala Crocus exact în momentul în care atacatorii au deschis focul.
Citește și: VIDEO Atentat la Moscova. Agenți ai FSB, identificați în sala Crocus. Au trasat „ordinele morții”
Sunt multe lucruri care nu pot fi explicate în atacul de la Moscova. Una dintre întrebările cruciale rămâne: cum de au reușit jihadiștii ISIS să meagră cu armele automate la vedere pe stradă spre sala de conceret Crocus având în vedere că la distanță mică se află o clădire a serviciului de securitate FSB.
Pe de altă parte, presupușii jihadiști s-au comportat cu totul diferit față de ceilalți jihadiști care au comis atacuri similare în alte capitale europene.
Agenții FSB, suspect de calmi în sala Crocus
Investigațiile independente din Rusia și din afara Rusiei au analizat fotografiile atacatorilor, fotografiile celor aflați în sala de concerte și videoclipurile asociate cu această tragedie și s-a descoperit ceva uluitor - agenții FSB erau prezenți în sala de concert și erau neobișnuit de calmi.
Potrivit unei investigații Nexta, mai multe detalii intrigante au fost surprinse într-o înregistrare video, câteva minute înainte de declanșarea atacului armat în sala de concerte.
Imaginile arătau mai mulți bărbați îmbrăcați identic, cu pulovere albastre și blugi, care par să fi fost implicați în inițierea unui moment de panică, îndemnând publicul să "închidă ușile", ceea ce a dus la pierderea unui număr mare de vieți.
Ieșirile de urgență de la sala de concerte din Moscova, unde atacatorii au ucis 137 de persoane, nu au putut fi deschise, au afirmat unii dintre supraviețuitori.
Citește și: Cei 4 atacatori ISIS care au ucis 137 de persoane la Moscova, arestați. Riscă soarta lui Navalnîi
Presa rusă a relatat că este posibil ca mai multe persoane să fi murit din cauza inhalării de fum decât din cauza rănilor prin împușcare în timpul atacului de vineri.
Se crede că aproximativ 28 de cadavre au fost găsite într-o toaletă și alte 14 în scara unei ieșiri de urgență.
Într-o înregistrare video din interiorul sălii de concerte, unul dintre "bărbații în albastru" este văzut coborând din partea de sus a sălii, în loc să părăsească locația, cum au făcut majoritatea celorlalți. Ulterior, el a sprijinit apelurile pentru închiderea ușilor.
Jurnaliștii de investigație au observat că „mascații” care efectuau arestările erau, de asemenea, îmbrăcați în aceleași „haine albastre” (blugi și bluză) și chiar același model.
Această coincidență a condus la ipoteza că "forțele de ordine sub acoperire" au adoptat aceste culori pentru a se camufla în mulțime.
În plus, analizând videoclipurile din sala de concerte înainte de declanșarea atacului, am remarcat un alt "bărbat în albastru" care stătea în spatele autorului înregistrării. Deși fața sa era acoperită cu o mască, trăsăturile sale, forma capului, poziția ochilor indicau că este aceeași persoană observată în timpul arestării unuia dintre teroriști.
"Atac terorist" în Rusia pe modelul 1999 - "Teroriștii ceceni"
Înainte ca dictatorul Vladimir Putin să preia putera în Rusia, președintele de atunci din Rusia era Boris Elțîn care avea nevoie de un "succesor". Putin, la acel moment avea o cotă de popularitate foarte mică, acesta fiind "doar" un FSB-ist care a activat 15 ani ca ofițer în fosta Uniune Sovietică.
În 1996, Putin s-a mutat la Moscova, unde s-a alăturat personalului prezidențial ca adjunct al lui Pavel Borodin, administratorul șef al Kremlinului.
Putin s-a apropiat de colegul Leningrader Anatoly Chubais și a avansat în funcții administrative. În iulie 1998, președintele Boris Elțîn l-a numit pe Putin director al Serviciului Federal de Securitate (FSB; succesorul KGB-ului pe plan intern), iar la scurt timp după aceea Putin a devenit secretar al influentului Consiliu de Securitate. Elțîn, care era în căutarea unui moștenitor care să-i preia ștafeta, l-a numit pe Putin prim-ministru în 1999, potrivit Britanica.com.
Deși era practic necunoscut, cota de popularitate a lui Putin a crescut vertiginos atunci când a lansat o operațiune militară organizată împotriva teroriștilor ceceni după ce, la primele ore ale zilei de 13 septembrie 1999, o explozie puternică a distrus un imobil cu opt etaje din sudul capitalei ruse. Peste 120 de locatari au fost uciși în somn de încărcătura de 300 kg de TNT. Mai puțin de două săptămâni mai târziu, alte peste 90 de persoane au pierit în explozia unei alte clădiri.
Atacurile au fost imediat atribuite „teroriștilor ceceni” și au alimentat tensiunile care au condus la declanșarea celui de-al doilea conflict ruso-cecen.
Surprinzător și atunci nivelul de mobilizare al populației civile a crescut vertiginos exact ca și în cazul de față.
FSB, în spatele atentatelor din Rusia
Dovezile sunt copleșitoare că atentatele cu bombă din 1999 de la Moscova, Buinaksk și Volgodonsk, care au oferit un pretext pentru cel de-al doilea război cecen și l-au catapultat pe Putin la președinție, au fost comise de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB).
Partidul Rusia Liberala, condus de miliardarul rus, aflat in exil, Boris Berezovski a transmis în 2002 va publica un filmuleț în care (FSB, fostul KGB) este acuzat de orchestrarea sangeroaselor atentate din 1999, potrivit Adevărul.ro.
Boris Berezovski, magnatul rus cazut in dizgratia Kremlinului si auto-exilat la Londra a lansat nenumărate acuzatii la adresa presedintelui Vladimir Putin.
In cursul unei conferinte de presa, el a prezentat dovezi privind implicarea serviciilor secrete rusesti (FSB) in atentatele de la Moscova, Volgodonsk si Daghestan, soldate, in 1999, cu 300 de morti.
"Toate probele pe care le detin duc la o concluzie clara: FSB-ul, convins ca fostul lor sef, Vladimir Putin, nu va putea ajunge la putere printr-un simplu exercitiu democratic, a organizat aceste atentate. Iar Putin, care era la curent cu toate aceste pregatiri, a inchis ochii, in deplina cunostinta de cauza", a declarat Berezovski.
Jurnaliștii ruși care voiau să facă lumină în atentatele din Moscova, uciși la ordinul lui Putin
Apărătorii ruși ai drepturilor omului, Serghei Iușenkov, Iuri Șchekochikhin, Anna Politkovskaia și Alexander Litvinenko, au lucrat, de asemenea, pentru a face lumină asupra atentatelor cu bombă din apartamente. Dar toți au fost uciși între 2003 și 2006.
Suspiciunile s-au adâncit atunci când o a cincea bombă a fost descoperită în subsolul unei clădiri din Riazan, un oraș situat la sud-est de Moscova, iar cei care o plasaseră s-au dovedit a nu fi teroriști ceceni, ci agenți ai FSB.
După ce acești agenți au fost arestați de poliția locală, Nikolai Patrușev, șeful FSB, a declarat că bomba era falsă și că fusese amplasată în Ryazan în cadrul unui exercițiu de antrenament.
Cu toate acestea, bomba a fost testată pozitiv pentru hexogen, explozibilul folosit în cele patru atentate reușite asupra apartamentelor.
O investigație a incidentului de la Riazan a fost publicată în ziarul Novaya Gazeta, iar îndoielile publicului au devenit atât de răspândite încât FSB a fost de acord cu o întâlnire televizată între înalții săi oficiali și locuitorii clădirii afectate.
FSB a încercat în acest fel să își demonstreze deschiderea, dar întâlnirea a fost un dezastru: A lăsat impresia copleșitoare că incidentul din Riazan a fost o provocare politică eșuată. Atenția acordată incidentului de la Riazan a dispărut și a început să se creadă că atentatele cu bombă vor deveni doar ultima din lunga listă de crime nerezolvate ale Rusiei.
Locuitorii de pe strada Novoselov nr. 14-16, unde fusese amplasată bomba, sufereau de probleme cardiace și depresie, iar copiilor lor le era frică să se culce noaptea. Nimeni nu credea că bombele cu care au fost prinși agenții FSB erau doar "un exercițiu de antrenament", potrivit hudson.org.
Are sens să testezi vigilența oamenilor într-un moment în care întreaga țară este în stare de panică? Răspunsul este evident NU într-o țară normală, însă cel mai probabil și în cazul recentului atentat de la Moscova adevărul va ieși la iveală mai devreme sau mai târziu, ca și în cazul atentatelor din 1999.