Pierde Zelenski războiul din cauza corupției din propriul guvern? De ce nu mai vor soldații să lupte

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.09.2023 - 10:45
Pierde Zelenski războiul din cauza corupției din propriul guvern? - Foto: Profimedia Images

Corupția din apropierea lui Zelenski pune în pericol victoria în războiul cu Rusia. Soldații ucraineni refuză înrolarea și găsesc tot felul de mijloace pentru a-i corupe pe oficiali care îi prezintă drept „inapți.”

SHARE

Soldații ucraineni îi corupt pe înalți oificiali din apropierea lui Zelenski pentru a fi declarați inapți. Zelenski a reacționat cu demiteri în serie.

La 12 septembrie, președintele Volodimir Zelenski și-a înscris numele pe un decret important care vizează revizuirea fiecărei decizii luate de comisarii medicali ai armatei sale, pentru a elimina corupția din practicile de recrutare din Ucraina. 

Pierde Zelenski războiul din cauza corupției din propriul guvern? De ce nu mai vor soldații să lupte

Fiecare decizie luată de comisarii medicali militari de a elibera certificate de invaliditate sau de inaptitudine pentru serviciul militar de când a început invazia țării va fi revizuită în următoarele trei luni, potrivit Kyiv Independent. 

Decretul vine după săptămâni de rapoarte privind corupția generalizată în procesul de recrutare din Ucraina, agențiile de aplicare a legii descoperind că funcționari din întreaga țară au ajutat unele persoane să obțină documente medicale false. 

Conform The Kyiv Independent, care a precizat, de asemenea, că documentele medicale false au fost obținute prin mijloace financiare. Aceste documente medicale false au inclus adesea recruți potențial viabili de recrutare pentru armată ca fiind handicapați sau inapți pentru serviciul militar. 

Mișcarea a făcut parte dintr-un obiectiv mult mai amplu de eradicare a corupției din Ucraina, în timp ce Zelenski și consilierii săi se străduiesc să transforme țara într-o democrație liberală occidentală modernă, guvernată de statul de drept, mai degrabă decât de principiile fostului său trecut sovietic.

În ianuarie, Zelenski a lansat un efort major pentru a aborda problema corupției din Ucraina, după ce un scandal tot mai mare privind achiziția de materiale de război l-a determinat să demită mai mulți membri importanți ai guvernului său, potrivit CNN. 

Viceministrul ucrainean al apărării, Viacheslav Shapovalov, adjunctul procurorului general, Oleksii Simonenko, viceminiștrii dezvoltării regionale, Viacheslav Nehoda și Ivan Lukeria, și viceministrul politicii sociale, Vitalii Muzychenko, au fost concediați sau au demisionat. 

Ce mai e de făcut?

Ministrul adjunct al Apărării, Shapovalov, era responsabil pentru logistica și aprovizionarea forțelor armate ucrainene, potrivit site-ului ministerului, iar în scrisoarea sa de demisie, ministrul a susținut că acuzațiile la adresa sa sunt "nefondate și lipsite de temei".

"Ca urmare a marelui scandal public, care a fost provocat în mare parte de manipulări nefondate în jurul problemei aprovizionării Forțelor Armate ale Ucrainei, există riscuri de destabilizare a proceselor de aprovizionare a armatei", se arată în scrisoarea lui Shapovalov.

"Acest lucru este inacceptabil în timpul războiului cu Rusia. În această situație, prioritatea este asigurarea unei activități stabile a Ministerului Apărării din Ucraina și crearea condițiilor pentru inspecții transparente și imparțiale din partea forțelor de ordine și a altor organisme autorizate", se mai arată în scrisoare. 

Citește și: Ucraina, presată de aliați să negocieze cu Rusia. Zelenski: „Sunt pregătit pentru un război lung”

Chiar și membri din cercul de apropiați ai lui Zelenski au fost implicați în acte de corupție, iar adjunctul șefului de cabinet Kirilo Timoșenko și-a anunțat demisia după ce a ieșit la iveală faptul că acesta a folosit un vehicul destinat unor scopuri umanitare pentru călătorii de afaceri, potrivit CNN. 

Citește și: Rusia vinde casa de vacanță a lui Zelenski. Banii, folosiți să susțină războiul împotriva Ucrainei

Marea remaniere guvernamentală a lui Zelenski din ianuarie a fost urmată de mai multe incidente de profil înalt, inclusiv o invvestigație asupra miliardarului ucrainean și a lui Ihor Kolomoisky de la PrivatBank, precum și de demiterea tuturor șefilor birourilor de recrutare militară din Ucraina.

"Corupția în recrutarea militară va fi eliminată", a scris Zelenskey pe Twitter pe 11 august. "Șefii tuturor centrelor regionale de recrutare vor fi concediați și înlocuiți cu războinici curajoși care și-au pierdut sănătatea pe front, dar și-au păstrat demnitatea".

Într-o înregistrare video postată împreună cu comentariile sale, Zelenski a declarat că "sistemul ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul, iar cinismul și mita în timp de război constituie înaltă trădare", potrivit unei traduceri realizate de Politico.   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te