Phenianul spune că nu trimite arme Rusiei deși un tren rusesc a trecut granița Coreei de Nord

DE Daniel Toșa | 08.11.2022 - 08:34
Phenianul spune că nu trimite arme Rusiei deși un tren rusesc a trecut granița Coreei de Nord - FOTO: Profimedia

Ministerul apărării din Coreea de Nord a calificat marţi ca nefondate acuzaţiile americane potrivit cărora Phenianul a furnizat Rusiei muniţie de artilerie pentru războiul său din Ucraina.

SHARE

Tensiunile sunt în creştere în peninsulă după o serie de teste nord-coreene săptămâna trecută (cel puţin 23 de rachete trase într-o singură zi, plus lansarea unei rachete balistice intercontinentale) în timp ce Statele Unite şi Coreea de Sud au încheiat cele mai ample exerciţii aeriene comune de până acum.

Reacţia Phenianului răspunde acuzaţiilor făcute săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate al Casei Albe, John Kirby. El a susţinut că regimul de la Phenian trimite în ascuns un "număr semnificativ" de obuze Rusiei "încercând să pară că acestea sunt trimise în Orientul Mijlociu sau Africa".

Oficialul american a precizat că, în prezent, Washingtonul încearcă să afle dacă acest ajutor militar nord-coreean a fost într-adevăr primit de ruşi.

SUA acuză Coreea de Nord că trimite obuze Rusiei pentru a ataca Ucraina

"Recent, Statele Unite insistă să răspândească un zvon neîntemeiat despre contracte de armament între RPDC şi Rusia", se arată în comunicatul ministerului nord-coreean al apărării. "Încă o dată vrem să lămurim că nu au existat niciodată contracte de armament cu Rusia şi că nu prevedem în viitor niciun astfel de contract", se susţine în comunicatul care apreciază că acest "zvon" reprezintă o "încercare ostilă de a păta imaginea RPDC pe plan internaţional", potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, John Kirby a mai declarat că "nu crede că echipamentele pe care (preşedintele Putin) le primeşte sau le va primi va schimba în mod tangibil situaţia pe câmpul de luptă". Totodată, el a estimat că presupusul ajutor nord-coreean este edificator nu doar pentru alegerile regimului de la Phenian, ci şi pentru "lipsurile şi nevoile" Rusiei.

Rusia a trimis un tren de marfă în Coreea de Nord, primul în câțiva ani 

Proiectul 38 North, care monitorizează mișcările nord-coreene, a declarat că este prima dată când o astfel de mișcare a trenului a fost observată pe această rută în câțiva ani, deși serviciul veterinar al Rusiei a raportat miercuri că un tren a trecut granița în Coreea de Nord transportând cai.

„Este imposibil de determinat scopul trenului din imagini, dar traversarea vine pe fondul unor rapoarte legate de vânzări de arme din Coreea de Nord către Rusia și o anticiapre a reluării comerțului dintre cele două țări”, a transmis 38 North.

Phenianul a închis podul prieteniei Tumangang (Podul Prieteniei dintre Coreea și Rusia), singura legătură terestră dintre cele două țări, de 800 de metri lungime, în februarie 2020, în timpul pandemiei de COVID-19.

Raportul spunea că la ora locală 10:24 dimineața, un șir de trei vagoane de vagoane închise era vizibil pe partea coreeană a graniței, iar la 13:10 ora locală părea să fi ajuns în Rusia tras de o locomotivă, la aproximativ 200 de metri de capătul podului feroviar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te