Amnistia în masă pentru deţinuţi cu scopul de a mai goli închisorile suprapopulate este curentă, iar o astfel de decizie este luată în general în jurul unor date importante din calendarul ţării. Această vineri este zi de sărbătoare în ţară.
"Consiliul de Administraţie al statului (...) a eliminat pedeapsa pentru 23.314 prizonieri din închisori, centre de detenţie şi lagăre", se anunţă în paginile organului de presă de stat, Global New Light of Myanmar, care foloseşte termenul oficial pentru desemnarea guvernului militar.
Un alt anunţ indică faptul că 55 de deţinuţi străini vor fi de asemenea eliberaţi.
Cele două ordine au fost semnat de liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, şeful armatei.
În anunţ nu mai sunt oferite alte detalii despre deţinuţii eliberaţi.
Ming Yu Hah, reprezentantă a Amnesty International, a calificat amnistia drept un "spectacol paralel menit a deturna atenţia de la încălcările zilnice comise de autorităţile militare asupra drepturilor omului".
"Acest lucru nu face decât să sublinieze faptul că armata a trimis sute de persoane la închisoare de la începutul loviturii de stat din cauză că au contestat paşnic regimul", a declarat ea.
De la lovitura de stat, peste 250 de persoane au fost arestate de noul regim, conform unei organizaţii neguvernamentale de apărare a deţinuţilor politici. De altfel, vineri continua mobilizarea în stradă împotriva loviturii de stat.
Printre persoanele arestate se află şi Sean Turnell, un cetăţean australian, consilier economic al guvernului înlăturat al lui Aung San Suu Kyi.
Partidul acesteia, Liga Naţională pentru Democraţie (NLD), al cărui sediu de la Yangon a fost ţinta unei intruziuni nocturne a unor bărbaţi în uniformă în această săptămână, a confirmat de asemenea arestarea, joi, a unor responsabili ai comisiei electorale.
Aung San Suu Kyi şi alte personalităţi politice de prim-plan au fost arestate în timpul unor operaţiuni în zorii zilei de 1 februarie desfăşurate de armată, care susţine că alegerile din noiembrie, câştigate cu uşurinţă de NLD, au fost viciate de numeroase fraude.
Laureata Premiului Nobel pentru Pace nu a mai fost văzută în public de atunci, fiind în arest la domiciliu, dar oficiali ai partidului său spun că fosta şefă de facto a guvernului este "într-o stare bună", potrivit Agerpres.