Peste 1.300 de copii s-au născut dependenți de droguri în ultimii 7 ani. Cum a fost posibil?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.01.2024 - 11:04
Peste 1.300 de copii s-au născut dependenți de droguri în ultimii 7 ani. Cum a fost posibil? - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Peste 1.300 de bebeluși din Scoția s-au născut dependenți de droguri în doar șapte ani, potrivit cifrelor oficiale.

SHARE

Statisticile compilate de liberal-democrații scoțieni prin intermediul Freedom of Information au arătat că cel puțin 1.363 de bebeluși s-au născut cu sindrom de abstinență neonatală (NAS) începând cu 2017.

Peste 1.300 de copii s-au născut dependenți de droguri în ultimii 7 ani. Cum a fost posibil?

Sindromul apare atunci când bebelușii au fost expuși la droguri, cum ar fi opioidele, în timp ce se aflau în uter, fiind posibile simptome de sevraj după naștere. Cu toate acestea, totalul i-a inclus și pe cei dependenți de substanțe legale.

Simptomele - cauzate de trecerea drogurilor de la mamă în fluxul sanguin al fătului în timpul sarcinii - includ tremurături incontrolabile, hiperactivitate, piele pătată și plâns acut.

Direcțiile de sănătate care au raportat cele mai multe cazuri în cei șapte ani au fost NHS Lothian cu 692, NHS Grampian cu 209 și NHS Greater Glasgow and Clyde cu 201.

Alex Cole-Hamilton, liderul liberal-democraților scoțieni, a declarat că miniștrii SNP trebuie să "își asume o parte din vină" după ce reducerile bugetare au dus la închiderea serviciilor pentru droguri și alcool.

Citește și: Captură impresionantă de droguri, în timpul operațiunii Narcos. Traficanții au aruncat banii pe geam

Înainte de a demisiona brusc în februarie anul trecut, Nicola Sturgeon a promis că va face din combaterea acestui flagel "misiunea sa națională" și a recunoscut că guvernul său "nu a ținut cont de acest lucru".

Cifrele publicate luna trecută au indicat că au existat 900 decese suspecte de droguri între ianuarie și septembrie 2023, cu 13% (103) mai multe decât în aceeași perioadă din 2022.

Citește și: Droguri și cuțite, la Balul Bobocilor. Cum și-au dat seama jandarmii la cine erau

Chiar și înainte de ultima creștere, rata deceselor cauzate de droguri în Scoția era de 2,7 ori mai mare decât media din Marea Britanie și mult mai mare decât în orice altă parte a Europei, Glasgow depășind Dundee ca fiind cel mai rău punct fierbinte.

Dl Cole-Hamilton a declarat: "Decesele provocate de droguri sunt pe prima pagină a ziarelor, dar, într-o mulțime de alte moduri, abuzul de droguri poate face viața un calvar.

"Poate că nu există un început mai groaznic pentru un nou-născut decât să se nască dependent de droguri. Guvernul scoțian trebuie să își asume o parte din vină.

"Reducerile pe care le-au efectuat au însemnat că serviciile de droguri și alcool și-au închis porțile și că s-a pierdut o expertiză valoroasă."

Cifrele arată că 243 de cazuri de NAS au fost raportate în 2017/18 și 201 în anul următor. În fiecare dintre următorii doi ani au fost înregistrate 165 de cazuri, ajungând la 210 în 2021/22.

Deși acestea au scăzut la 186 în 2022/23, totalul a crescut din nou la 195 în restul anului trecut.

Elena Whitham, ministrul SNP pentru politica în domeniul drogurilor, a declarat "Niciun nou-născut nu ar trebui să se nască dependent de substanțe, iar mamele ar trebui să poată obține ajutorul de care au nevoie, fără a fi judecate și stigmatizate.

"Intensificăm investițiile în serviciile locale și oferim sprijin femeilor și familiilor, ca parte a misiunii noastre naționale, susținute de 250 de milioane de lire sterline, pentru a aborda urgența deceselor cauzate de droguri."

Ea a spus că finanțarea politicii privind drogurile a crescut cu 67% în termeni reali între 2014/15 și 2023/24, potrivit The Telegraph.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te