Peste 1.000 de lacuri au apărut în Alpii elveţieni, în urma topirii ghețarilor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.07.2021 - 18:39
Peste 1.000 de lacuri au apărut în Alpii elveţieni, în urma topirii ghețarilor. / Foto: worldatlas.com

În mai puţin de două secole, încălzirea climatică a remodelat profund peisajul Alpilor elveţieni, unde topirea gheţarilor a dus la formarea a peste 1.000 de lacuri, transmite AFP.

SHARE

O nouă inventariere a lacurilor glaciare elveţiene a dezvăluit că "de la sfârşitul micii ere glaciare, din jurul anului 1850, aproape 1.200 de noi lacuri şi-au făcut apariţia în regiuni din Alpii elveţieni. Aproximativ 1.000 dintre acestea există şi în prezent, conform studiului realizat de Institutul federal elveţian pentru ştiinţa şi tehnologia apei (EAWAG), Universitatea din Zurich şi Biroul federal pentru Mediu.

În timp ce întinderile de gheaţă se retrag, lasă în urma lor depresiuni şi baraje naturale care sunt umplute cu apa rezultată din topirea gheţarilor rezultând noi lacuri.

Citește și: Scandalul Pegasus: Guvernul lui Viktor Orban, acuzat că a utilizat programul de spionaj

"Am fost surprinşi, pe de-o parte, de numărul lor impresionant şi, pe de altă parte, de formarea lor extrem de rapidă", a explicat Daniel Odermatt, responsabil din cadrul EAWAG, într-un comunicat.

"La începutul acestui proiect ne bazam pe existenţa a câtorva sute de lacuri glaciare", a mai precizat cercetătorul, adăugând că "180 dintre ele au fost adăugate în ultimul deceniu".

Daniel Odermatt a subliniat faptul că această inventariere constituie "un excelent punct de pornire pentru a observa şi analiza influenţa schimbărilor climatice asupra lacurilor glaciare".

Citește și: SUA, Canada şi Marea Britanie acuză China că a compromis Microsoft Exchange Server

Ghețarii din Elveția au pierdut 2% din volum anul trecut

La fel ca şi în restul Alpilor, gheţarii din Elveţia se topesc. Doar în cursul anului trecut ei au pierdut 2% din volum, conform unui studiu anual publicat de Academia elveţiană de Ştiinţe.

Chiar şi în cazul în care vor fi atinse prevederile Acordului de la Paris pentru limitarea încălzirii globale la mai puţin de 2 grade Celsius, un studiu al prestigioasei Şcoli Politehnice federale din Zurich, din 2019, estimează că două treimi dintre gheţarii Alpilor se vor topi.

O dovadă vizibilă a schimbărilor climatice din Alpi, conform cercetătorilor, este că între anii 2006 şi 2016, rapiditatea formării de noi lacuri glaciare a crescut semnificativ. În medie, 18 noi lacuri se formează în fiecare an.

Desigur că nu totul este negativ, notează AFP, lacurile formate constituind spectaculoase noi atracţii turistice, dar şi noi oportunităţi pentru dezvoltarea facilităţilor de folosire a energiei hidraulice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te