În urmă cu mai bine de trei săptămâni, forțele rusești au preluat controlul asupra instalațiilor de gestionare a deșeurilor de lângă centrala nucleară acum dispărută, care a fost locul celui mai grav accident nuclear din lume, în 1986, transmite Reuters.
Schimbul care se întâmpla să lucreze atunci a fost de atunci la datorie în mod constant și nu a putut face rotație, ceea ce, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a reprezentat o amenințare tot mai mare la adresa siguranței, deoarece erau epuizați și lucrau sub o presiune extremă. Aceasta a solicitat de multe ori înlocuirea lor.
Citește și: VIDEO SIMULARE 90 milioane de morți și răniți în prima zi a unui război nuclear între SUA și Rusia
"Au fost acolo mult prea mult timp. Sper sincer că personalul rămas din acest schimb poate, de asemenea, să se rotească în curând", a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi.
"Ei și-au îndeplinit sarcinile importante de lucru în condiții extrem de stresante și obositoare, în prezența unor forțe militare străine și fără o odihnă adecvată", a precizat AIEA, adăugând că autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a informat-o că rotația a început duminică dimineața.
Citește și: Preşedintele american Joe Biden nu va vizita şi Ucraina în cadrul deplasării în Europa
"Este o evoluție pozitivă - deși așteptată de mult timp - faptul că o parte din personalul de la (Cernobîl) a făcut acum rotația și s-a întors la familiile lor. Ei merită tot respectul și admirația noastră pentru că au lucrat în aceste circumstanțe extrem de dificile", a declarat Grossi.