Persoana din spatele documentelor scurse Pentagon Leaks a lucrat la o bază militară

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.04.2023 - 12:22
Clădirea Pentagonului, Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite - Foto: Flickr/Wiyre Media

Au apărut primele detalii. Persoana din spatele scurgerii masive de documente militare americane clasificate, numită generic Pentagon Leaks, a lucrat la o bază militară și a postat secrete sensibile de securitate națională, într-un grup online de cunoștințe.

SHARE

Au apărut primele detalii despre cine ar putea fi în spatele încălcării majore a securității naționale, care ar fi zguduit Washingtonul, în ultimele zile.

Pentagon Leaks. Persoana ar fi lucrat la o bază militară

Ar fi vorba, conform The Washington Post, despre un tânăr singuratic și pasionat de arme, care era membru al unei camere de chat cu aproximativ două duzini de membri, pe Discord, o platformă de socializare populară printre jucătorii video, care împărtășeau pasiunea pentru arme și echipament militar.

Publicaţia face dezvăluirile citând o discuţie cu prietenul divulgatorului, care a făcut și el parte din grup. Acesta a spus că nu va dezvălui autorităților identitatea presupusului actant al scurgerii de informaţii sau locația acestuia.

Autorul, numit „OG”, a început să posteze mesaje în sala de chat Discord anul trecut, care făceau referire la jargonul militar. În lunile care au urmat, tânărul a postat mesaje în care părea să transcrie informații clasificate din documente americane.

Citeşte şi: DOCUMENT „Mă cheamă Lucca”. Un copil este cel care a răspândit „fișierele secrete” ale Pentagonului?

„Erau, și-a amintit, ceea ce păreau a fi transcrieri aproape cuvânt cu cuvânt ale documentelor secrete de informații, pe care OG a indicat că le-a adus acasă, de la locul său de muncă, aflat într-o bază militară, pe care a refuzat să o numească”, a scris publicaţia.

„OG a susținut că și-a petrecut cel puțin o parte din zi într-o unitate securizată, care interzicea telefoanele mobile și alte dispozitive electronice, care puteau fi folosite pentru a documenta informațiile secrete găzduite în rețelele de computere guvernamentale sau scoase din imprimante”, scrie The Washington Post.

Articolul continuă, descriind serverul Discord, aparent controlat de „OG”, unde au fost postate documente secrete scurse recent, ca un „refugiu pentru pandemie, în special pentru jucătorii adolescenți încuiați în casele lor și izolați de prietenii lor din lumea reală”.

Citeşte şi: Pentagon Leaks. War Thunder, jocul buclucaş de la care ar fi început tot scandalul

Un purtător de cuvânt al Discord a declarat duminică pentru CNN că firma cooperează cu forțele de securitate, în cadrul anchetei, dar a refuzat să comenteze mai multe.

„A vrut să ne țină la curent”, a spus membrul grupului. „OG” „părea să creadă că cunoștințele sale din interior le-ar oferi celorlalți o protecție împotriva lumii tulburi din jurul lor”.

Bellingcat, o instituție de investigație, a raportat mai întâi despre legătura dintre documentele scurse și cele două servere Discord.

Discord susține că are aproximativ 150 de milioane de utilizatori lunar, iar popularitatea sa a crescut în timpul unei pandemii de coronavirus care inițial i-a limitat pe oameni la a sta în casele lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te