Pentagon Leaks. War Thunder, jocul buclucaş de la care ar fi început tot scandalul

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.04.2023 - 08:49
War Thunder, joc de război - Foto: Flickr/Stefans02

Pentagon Leaks ar fi început din cauza gamerilor, care se certau pe un grup de chat, din cauza războiului din Ucraina. Documentele extrem de secrete au fost partajate pentru prima dată în camerele de chat închise, destinate gamerilor, găzduite de Discord.

SHARE

Pentagon Leaks ar fi început pe platforma de chat pentru amatorii de jocuri video Discord, în efortul unora dintre aceştia, de a demonstra că au dreptate, ântr-o ceartă legată de războiul din Ucraina, potrivit analiștilor de informații open-source.

Pentagon Leaks s-ar fi datorat gamerilor

Proveniența bizară a scurgerii poate părea neobișnuită, dar nu este prima dată când o dispută între gameri a declanșat o breșă de informații, comunitățile suprapuse cauzând probleme atât pentru platformele militare, cât și pentru cele de jocuri şi în alte dăţi.

Existența cache-ului scurs a fost dezvăluită pe măsură ce documentele care arată victimele estimate în teatrul de luptă Bahmut au început să circule pe rețelele de socializare publice, săptămâna trecută.

Două versiuni ale acelor documente, dintre care una a fost modificată digital, pentru a subestima victimele rusești și a le supraestima pe cele ucrainene, au fost transmise printre observatorii războiului.

Citeşte şi: Ucraina îşi schimbă unele planuri militare, după scurgerea de documente secrete de la Pentagon

Una, cu cifrele corecte, a rezultat dintr-o scurgere pe 4chan, pannel-ul haotic cel mai cunoscut pentru nașterea mișcării „alt right.

În același timp, un al doilea set de documente, inclusiv imaginea editată, a fost transmis prin canalele pro-ruse Telegram. Sursa originală nu a fost însă cunoscută.

Înainte de a apărea pe Internet, documentele au fost partajate în camere de chat închise găzduite de Discord, o aplicație de chat axată pe jucători.

Citeşte şi: Războiul din umbră: Un ofițer american ucis la Pentagon, altul rănit grav în Marea Britanie

Pe un server, numit „Minecraft Earth Map”, 10 dintre documente au fost postate încă din 4 martie, cu o lună înainte de a apărea pe 4chan.

„După o scurtă discuție cu o altă persoană de pe server, despre hărțile Minecraft și războiul din Ucraina, unul dintre utilizatorii Discord a răspuns:

„Uite, au câteva documente scurse” – atașând 10 documente despre Ucraina, dintre care unele purtau marcaje ”strict secret, a spus Aric Toler, analist la grupul de cercetare investigativă Bellingcat, conform The Guardian.

Telefonul fără fir şi Discord-ul buclucaş

Utilizatorul respectiv le găsise, la rândul său, pe un alt server Discord, condus de și pentru fanii filipinezului YouTuber WowMao, unde 30 de documente fuseseră postate cu trei zile mai devreme, cu zeci de alte documente neverificate despre Ucraina.

Cu toate acestea, chiar și aceasta nu părea a fi sursa originală: un al treilea server Discord, numit „Thug Shaker Central”, printre altele, ar fi putut fi locul unde documentele au fost postate inițial, încă de la jumătatea lunii ianuarie.

Tematici

„Postările și listele de canale arată că utilizatorii serverului erau interesați de jocurile video, muzică, creștinismul ortodox și un fandom pentru popularul YouTuber „Oxide”,” a spus Toler, făcând referire la un canal YouTube cu temă militară.

„Acest server nu era în mod deosebit de natură geopolitică, deși utilizatorii săi au avut o poziție ferm conservatoare în mai multe probleme, au spus membrii lui Bellingcat. Injuriile rasiale și memele rasiste au fost share-uite pe scară largă.”

Nu e prima dată

Deși amploarea și sensibilitatea scurgerilor sunt semnificative, aceasta nu este prima dată când o încălcare a secretului informațiilor din mediul de intelligence a rezultat dintr-o ceartă despre jocurile video.

Un joc, în special, simularea de luptă cu vehicule War Thunder, a devenit notoriu pentru cantitatea mare de scurgeri legate de acesta.

Jocul, care are o reputație de acuratețe, are 70 de milioane de jucători în întreaga lume, ceea ce duce la dispute regulate cu privire la echilibru și acuratețe - ca urmare, utilizatorii au făcut încălcări în cel puțin 10 cazuri separate, începând cu anul 2020, frecvent prin postarea de documente clasificate despre capacitatea armamentului activ, într-un efort de a argumenta pentru îmbunătățirea versiunii digitale a vehiculului.

Tancul Leclerc, probleme

În octombrie 2021 de exemplu, detalii de design clasificate, despre tancul francez Leclerc, au fost postate pentru a câștiga o disputa despre viteza de rotație a turelei.

În iulie 2021, un utilizator care pretindea că este comandant de tanc în armata britanică a postat documente despre structura blindajului vehiculului, pentru a câștiga o altă ceartă. 

În ianuarie anul acesta, documentele de proiectare care acoperă cel puțin cinci avioane de luptă separate au fost postate de patru utilizatori diferiți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te