Perplexitate la Kiev: UE a sancționat Rusia, dar vrea să organizeze un summit cu aceasta

DE Alexandru Pop | 25.06.2021 - 19:28
Perplexitate la Kiev: UE a sancționat Rusia, dar vrea să organizeze un summit cu aceasta/FOTO: Facebook/Dmytro Kuleba

Ucraina a denunţat vineri încercarea eşuată a Germaniei şi Franţei de a relansa dialogul cu Moscova printr-un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, cerând în acelaşi timp explicaţii de la ambasadorii la Kiev ai celor două ţări, relatează AFP.

SHARE

"Am vrea să înţelegem mai bine intenţiile Berlinului şi Parisului şi cum se leagă acest lucru de politica de sancţiuni împotriva Rusiei", a spus şeful diplomaţiei ucrainene, Dmytro Kuleba, într-o înregistrare video publicată pe Facebook.

Citește și: Femeia cu maceta, care sărit să-l ajute pe tipul cu BMW, ar fi o damă de companie. Amândoi, liberi

Într-o întâlnire desfăşurată mai târziu în cursul zilei cu ambasadorii francez şi german, Kuleba a spus că această iniţiativă, "contrară politicii de sancţiuni" împotriva Moscovei, "subminează solidaritatea europeană şi "nu ar încuraja" Rusia să respecte acordurile de pace cu Kievul, conform unui comunicat al ministerului rău.

Perplexitate la Kiev

"Părţile s-au pus de acord ca astfel de chestiuni (legate de un summit cu Rusia - n.r.) să fie discutate cu Ucraina înainte de anunţarea lor", a adăugat sursa citată.

La o săptămână după întâlnirea de la Geneva între preşedintele rus şi omologul său american Joe Biden, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au transmis că îşi doresc să organizeze o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre subiecte importante pentru UE.

Însă propunerea a divizat statele membre, aşa că nu a fost găsit un consens. Ţările baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), Polonia, Suedia şi Olanda s-au opus reluării dialogului, considerând că liderul rus este vinovat de acţiuni agresive împotriva unor ţări europene.

Citește și: Interlopul Mărgan și-a luat o sticlă în cap pentru dedicații muzicale. Acum trebuie să și plătească

Rusia, care a anexat în 2021 peninsula ucraineană Crimeea, este de asemenea considerată susţinătoarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, unde războiul din ultimii şapte ani a făcut peste 13.000 de morţi.

Aceasta i-a adus Moscovei sancţiuni europene, în timp ce Germania şi Franţa joacă rolul de mediatori în conflict.

"Din păcate, Rusia nu şi-a manifestat dorinţa de a-şi schimba politica, nici faţă de Ucraina şi nici faţă de UE, prin urmare suntem de părere că reluarea summiturilor este fără fundament", a adăugat Kuleba, citat de Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.