Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Pericol uriaș la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rușii evacuează forțat populația civilă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.05.2023 - 14:47
Pericol uriaș la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rușii evacuează forțat populația civilă - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Pericol uriaș la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rușii evacuează forțat populația civilă - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Peste 1.600 de persoane au fost evacuate din Zaporojie, a declarat luni administrația regiunii ucrainene susținută de Rusia. Evacuările din Zaporizhzhia reînnoiesc îngrijorările privind siguranța centralei nucleare

SHARE

Rusia controlează o mare parte din Zaporojie, iar evacuările au loc pe fondul zvonurilor privind o contraofensivă ucraineană anticipată, regiunea sudică fiind probabil o țintă majoră în timp ce Kievul încearcă să respingă invazia Moscovei.

Pericol uriaș la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rușii evacuează forțat populația civilă

Printre cei evacuați se numără 660 de minori și 230 de pacienți psihiatrici, a declarat guvernatorul interimar Evgheni Balitski.

Oficialul susținut de Rusia a declarat că evacuările, care au început vineri, au fost o "măsură necesară" din cauza "intensificării bombardamentelor asupra așezărilor" din apropierea liniei frontului.

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că se folosește de evacuări pentru a deporta cu forța ucraineni.

Citește și: Zborurile peste Marea Neagră, suspendate. România trebuie să apere spațiul aerian de acțiuni rusești

Organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța centralei nucleare din Zaporojie, descriind-o ca fiind "din ce în ce mai imprevizibilă", după ce Moscova a ordonat evacuarea locuitorilor din zonele ocupate de Rusia din apropierea instalației.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este deținută de forțele rusești, dar este operată în mare parte de o forță de muncă ucraineană.

Temeri legate de siguranță: Grossi a declarat că este profund îngrijorat de "condițiile din ce în ce mai tensionate, stresante și dificile" pentru personal și familiile acestora și de "riscurile foarte reale de securitate și siguranță nucleară cu care se confruntă centrala".

Citește și: Generalul CQ Brown, ales de Biden la șefia armatei americane, pentru a contracara expansiunea Chinei

"Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele sale asociate pentru populație și mediu", a avertizat Grossi.

Directorul sitului, Iuri Cerniciuk, a declarat că personalul de exploatare nu este evacuat și că "face tot ce este necesar pentru a asigura siguranța nucleară și securitatea la centrală".

Chernichuk a declarat că toate cele șase reactoare ale centralei sunt în modul de oprire și că echipamentele sale sunt întreținute, "în conformitate cu toate reglementările necesare în materie de securitate și siguranță nucleară", potrivit lui Grossi.

De ce contează așa mult centrala nucleară de la Zaporojie?

 Ucraina se bazează în mare măsură pe energia nucleară. În cazul în care Rusia ar păstra centrala Zaporojie- asupra căreia a preluat controlul în luna martie a anului trecut - Ucraina ar pierde aproximativ 20% din capacitatea sa internă de generare a energiei electrice. Analiștii au declarat că Rusia ar dori să captureze centrala fără a o deteriora, în speranța de a-și deservi propria piață de electricitate.

Centrala a fost deconectată frecvent de la rețeaua electrică ucraineană din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei în zonă, ceea ce a generat în mod repetat temeri în Europa cu privire la un accident nuclear, deși experții spun că un alt dezastru de mărimea celui de la Cernobîl rămâne puțin probabil, potrivit CNN.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te