Pe segmentul de furnizare de energie electrică, Enel avea, în România, 3,1 milioane de clienți

DE Daniel Toșa | 22.11.2022 - 15:07
Pe segmentul de furnizare de energie electrică, Enel avea, în România, 3,1 milioane de clienți - FOTO: Inquam Photos/George Călin

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, consideră că plecarea companiei ENEL din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienţii nu vor fi afectaţi. Enel a anunţat că şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Chiriţoiu a participat la conferinţa "Concurenţa în sectoare inovative" şi a fost întrebat de jurnalişti care vor fi efectele ieşirii Enel de pe piaţa din România.

"Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie", a spus Chiriţoiu.

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurenţa are o importanţă redusă în această perioadă de criză.

"Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziţia lor în piaţă. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra.

Citește și: România, obligată să-și reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf: Noile măsuri

Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ", a completat Chiriţoiu.

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day.

Citește și: Sute de români și-au „rezolvat” facturile. Au fost prinși cu „intalații” de furat curent sau gaze

"Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România", a spus Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.

În America Latină, grupul intenţionează să se retragă din Peru şi Argentina, iar unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship, adică împreună cu un partener, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te