Mercenarii Wagner renasc sub comanda fiului lui Prigojin. Acesta este acum în slujba lui Putin

DE Adina Mutăr | 02.11.2023 - 17:07
Wagner renaște sub comanda fiului lui Prigojin - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Wagner renaște sub comanda fiului lui Prigojin. Doar că acesta este acum în slujba lui Putin. Grupul Wagner a devenit o unitate a Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) și a reluat recrutarea de soldați, în special la Perm și Novosibirsk.

SHARE

Wagner renaște sub comanda fiului lui Prigojin. Doar că acesta este acum în slujba lui Putin, a declarat un reprezentant al Grupului Wagner din Perm.

Pavel, fiul și unicul moștenitor al lui Evgheni Prigojin (unul dintre fondatorii Grupului Wagner) nu a mai fost văzut de la moartea suspectă a tatălui său, dar presa rusă a speculat, în timpul revoltei condusă de Evgheni, că familia liderului mercenarilor ar fi ținută ostatică de Moscova.

Wagner renaște sub comanda fiului lui Prigojin. Doar că acesta este acum în slujba lui Putin

Reprezentantul Grupului Wagner din Perm a spus că noii recruți trebuie să aibă experiență de luptă, iar printre aceștia se numără și cei care au făcut deja parte din companii militare private.

Sursa a spus că plata variază între 80.000 și 240.000 de ruble (de la 860 USD la 2500 USD), în funcție de locul în care vor fi trimiși mercenarii, iar durata contractului este de cel puțin șase luni.

Biroul din Novosibirsk al Grupului Wagner a declarat că recrutarea durează „de două sau trei zile”. 

Sursa a spus că „până acum nu au fost recrutați niciun condamnat sau bolnav”.

Primele rapoarte că Grupul Wagner reia recrutarea au apărut în perioada 27-28 octombrie pe canalele Telegram asociate grupului, precum și în chat-urile rudelor mercenarilor Wagner.

Canalele Telegram au declarat că Grupul nu va accepta foști mercenari care s-au alăturat Ministerului rus al Apărării după revolta lui Prigojin din această vară.

Agenția de investigație Vajnîe Istorii a spus că negocierile privind transferul mercenarilor la Rosgvardia au fost conduse de Pavel Prigojin și comandantul Grupului Wagner rămas neafiliat, Anton Elizarov, cu numele de cod Lotos, potrivit pravda.com.ua.

S-a raportat anterior că Rosgvardia recruta foști condamnați pentru a-i domina pe mercenarii Grupului Wagner și pentru a asigura securitatea internă a Rusiei.

După moartea lui Evgheni Prigojin și a altor lideri ai companiei Wagner într-un accident de avion, Kremlinul a declarat că grupul nu a existat legal. 

Forțele armate ucrainene au declarat că unii mercenari ai Grupului Wagner, care se aflau în Belarus, au semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării și s-au mutat pe frontul de est al Ucrainei, iar alții au plecat în Africa.

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de orice activitate a Companiei militare private ruse Wagner, inclusiv după rapoartele privind reluarea recrutării militanților grupului.

„Sigur, avem întotdeauna îngrijorări cu privire la activitatea Grupului Wagner, fie că este în Ucraina sau Africa.”

Potrivit lui Miller, Statele Unite, împreună cu partenerii săi, au luat măsuri pentru a aduce în justiție mercenarii Wagner pentru crimele comise în Ucraina, Siria, Africa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te