Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse propune un armistiţiu, de Crăciunul pe stil vechi

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.01.2023 - 23:33
Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse propune un armistiţiu, de Crăciunul pe stil vechi - Foto: Larry Koester

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a făcut apel la o încetare a focului în Ucraina. El pledează pentru un armistiţiu de Crăciunul ortodox pe rit vechi, într-o declaraţie postată pe site-ul bisericii, de pe 6 ianuarie, ora 12.00, până pe 7 ianuarie.

SHARE

"Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, fac apel la toate părţile implicate în conflictul intern să înceteze focul şi să stabilească un armistiţiu de Crăciun de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie, astfel încât credincioşii să poată participa la slujbele din ajunul Crăciunului şi din ziua Naşterii lui Iisus Hristos", spune patriarhul, care este un aliat al lui Vladimir Putin şi a susţinut invazia rusă din Ucraina, conform News.ro.

citeşte şi: Patriarhul Kirill susține un război nuclear în Occident: „Existența Rusiei este amenințată”

Ruşii, dar şi o parte din ucraineni, sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, la 7 ianuarie. Ucraina s-a aflat sub conducerea spirituală a Moscovei cel puţin din secolul al XVII-lea, dar o parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a rupt de Moscova în 2019 din cauza anexării Crimeei de către Rusia şi a sprijinului acordat separatiştilor din Donbas.

În luna mai, într-o mişcare surprinzătoare, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă, în special al Patriarhului Kirill, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina.

citeşte şi: Patriarhul Kirill le cere rușilor să se roage intens pentru sănătatea lui Putin

Gestul se pare însă că nu a convins că aceste legături sunt cu adevărat rupte, iar autorităţile statului ucrainean au luat o serie de măsuri împotriva acestei Biserici, pe care o suspectează de legături cu Rusia.

La începutul lunii trecute, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că organizaţiile religioase care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii în Ucraina, iar oficialii din domeniul securităţii naţionale îşi vor intensifica activitatea de "contracarare a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în spaţiul religios din Ucraina".

În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, Patriarhul Constantinopolului, de a forma o biserică independentă de Moscova, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală.

Majoritatea ucrainenilor aparţin de această biserică. Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina - care sărbătoreşte Crăciunul la 25 decembrie - , în timp ce 14%, în special din estul ţării, erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

Moscova a întreprins atacuri în Ucraina inclusiv în ziua de 25 decembrie şi în ajun.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te