Parlamentul Moldovei a adoptat Legea trădării de ţară. Pentru ce persoane este aceasta

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.06.2024 - 11:20
Parlamentul Moldovei a adoptat Legea trădării de ţară. Pentru ce persoane este aceasta - Foto: parlament.md

Parlamentul Moldovei a adoptat Legea trădării de ţară. Pentru ce persoane este aceasta. Parlamentul moldovean a aprobat în lectură finală amendamentul care extinde noțiunea de trădare de patrie.

SHARE

Parlamentul Moldovei a adoptat Legea trădării de ţară. Pentru ce persoane este aceasta. Parlamentul moldovean a aprobat în lectură finală amendamentul care extinde noțiunea de trădare de patrie, din Codul penal.

Anterior, au existat critici ale opoziției și ale unor organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului.

Parlamentul Moldovei a adoptat Legea trădării de ţară. Pentru ce persoane este aceasta

Conform modificărilor, va exista răspundere penală pentru fapta de trădare de patrie, definită ca reprezentând „acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”.

Autorii amendamentului sunt doi deputați PAS, Igor Chiriac și Andrian Cheptonar, care afirmă că vechea formulare, ce viza „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova”, era prea vagă și greu de aplicat.

Prin votul final al Parlamentului, din 6 iulie, articolul 337 din Codul Penal va avea următorul conținut:

Citeşte şi: Un sabotor moldovean, plătit de serviciile secrete ruse, a incendiat substații electrice din Odesa

„Trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat, de către un cetățean al Republicii Moldova, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, exprimată prin:

a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat;

b) spionaj;

c) divulgare a secretului de stat;

d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activații ostile împotriva securității statului.”

Citeşte şi: Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate

Din argumentarea la proiectul de lege, au fost eliminate câteva alineate, care specificau între altele că „acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activații ostile împotriva securității statului” se exprimă și prin „campanii de dezinformare” care sunt de natură să aducă atingere „suveranității, independenței, unirii, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova”.

Astfel, această prevedere - art. 337, lidera litera d) din Codul Penal - ar urma să fie interpretată, inclusiv, în coroborare cu art. 4 din Legea securității statului, care definește pericolele deosebite pentru securitatea statului.

Printre acestea se numără și amenințările hibride la adresa statului, exprimate prin campanii de propagandă ostilă sau de dezinformare, care pot dăuna regimului constituțional.

Amnesty International, critică

Pe 3 iunie, Amnesty International a cerut Parlamentului să renunțe la noua definiție a „trădării de patrie”, spunând că aceasta ar reprezenta „o amenințare pentru libertatea de exprimare”.

Organizația a cerut Parlamentului să renunțe la modificări, iar președintei Maia Sandu să nu promulge legea. Apărătorii drepturilor omului au avertizat că noua formulare ar putea fi folosită împotriva opoziției, sub pretextul luptei cu influența străină.

Deputații PAS Igor Chiriac și Andrian Cheptonar, autorii amendamentului, au respins criticile aduse de Amnesty International.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te