Parlamentul European cere sancționarea regimului din Iran și pentru dronele date Rusiei

DE Adina Mutăr | 20.01.2023 - 18:01
Regimul iranian, sancționat că a dat drone Rusiei/Foto: nikkei asia

Toți cei responsabili de încălcări ale drepturilor omului trebui să fie sancționați de UE, iar Corpul Gardienilor Revoluției Islamice ar trebui să fie pe lista cu organizațiile teroriste a Uniunii Europene, recomandă Parlamentul European într-o rezoluție.

SHARE

Disprețul flagrant al regimului iranian față de demnitatea umană și aspirațiile democratice ale propriilor cetățeni, precum și sprijinul acordat Rusiei "necesită noi ajustări ale poziției UE față de Iran", se arată într-o rezoluție adoptată de PE.

Deputații europeni recomandă UE să-și extindă lista de sancțiuni pentru a include toate persoanele și entitățile responsabile de încălcări ale drepturilor omului și membrii familiilor acestora din Iran, inclusiv liderul suprem Ali Khamenei, președintele Ebrahim Raisi, procurorul general Mohammad Jafar Montazeri și toate elementele legate de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRCG).

Aceștia solicită, de asemenea, Consiliului și statelor membre să adauge IRGC și forțele sale subsidiare, inclusiv miliția paramilitară Basij și Forța Quds, pe lista teroristă a UE.

Orice țară în care IRGC desfășoară operațiuni militare, economice sau informaționale ar trebui să rupă și să scoată în afara legii legăturile cu această oragnizație.

Rezoluția solicită "extinderea măsurilor restrictive" împotriva Iranului, care continuă să furnizeze Rusiei vehicule aeriene fără pilot la bord și intenționează să furnizeze rachete sol-sol.

În cele din urmă, deputații europeni și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la represiunea transnațională structurală desfășurată de autoritățile Republicii Islamice, care include spionaj și asasinate, împotriva diasporei iraniene care trăiește în UE.

Ei solicită UE și statelor membre să îi protejeze mai ferm pe cei afectați împotriva unei astfel de represiuni.

Rezistența iraniană salută această rezoluție împotriva unui „stat opresor”

Maryam Rajavi, președinta Consiliului Național al Rezistenței Iranului (CNRI), a salutat rezoluția adoptată de Parlamentul European, care a cerut Uniunii Europene să includă IRGC, Basij și Forța Quds pe lista organizațiilor teroriste, să interzică orice activitate economică cu aceste entități și să-l sancționeze pe liderul suprem al regimului, Ali Khamenei, președintele Ebrahim Raisi și fundațiile legate de IRGC, inclusiv fundațiile Mustazafin, Shahid și Janbazan.

Rajavi a declarat că acest lucru este indispensabil pentru a înfrunta cea mai mare organizație și cel mai mare stat terorist și opresor din lume în prezent, care a vărsat sângele a milioane de oameni din Iran și din regiune în ultimele patru decenii.

Citește și

VIDEO Putin și-a instalat un sistem de apărare antiaeriană lângă reședința sa din Moscova

Europa decide un tribunal special pentru Putin și Lukașenko și confiscarea activelor ruse

Aceasta a subliniat că „desemnarea, sancționarea și desființarea mult așteptată a IRGC, aparatul represiv, terorist și războinic al regimului clerical, sunt cereri urgente ale poporului iranian, o condiție necesară pentru pacea regională și o condiție prealabilă în lupta împotriva terorismului”. 

În ultimele patru decenii, Rezistența iraniană a cerut în mod repetat desemnarea IRGC ca organizație teroristă.

Articolul 2 din Planul în zece puncte al lui Maryam Rajavi pentru viitorul Iranului cere "Dizolvarea și desființarea Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), a Forței teroriste Qods, a grupurilor în civil, a nepopularului Basij, a Ministerului de Informații, a Consiliului Revoluției Culturale și a tuturor patrulelor și instituțiilor represive din orașe, sate, școli, universități, birouri și fabrici".

Și Marea Britanie va declara oficial IRGC drept grup terorist, potrivit The Telegraph.

Măsura, care va fi anunțată în câteva săptămâni, este susținută de ministrul britanic al Securității, Tom Tugendhat, și de ministrul de Interne, Suella Braverman.

Clasificarea IRGC ca grup terorist ar însemna că ar deveni o infracțiune penală apartenența la acest grup, participarea la reuniunile sale și purtarea logo-ului său în public.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te