Papa Francisc, declarație despre invazia rusă din Ucraina: Războiul este o înfrângere a umanităţii

DE Romulus Preda | Actualizat: 23.03.2022 - 18:24
Papa Francisc, despre războiul din Ucraina/FOTO:globalnews.ca

Papa Francisc a declarat miercuri că războiul din Ucraina a arătat că omenirea trebuie să renunţe la instinctul ei ciudat de "autodistrugere" şi că achiziţiile suplimentare de arme nu reprezintă o soluţie finală pentru niciun conflict, informează Reuters.

SHARE



Suveranul pontif le-a cerut persoanelor prezente la audienţa sa generală săptămânală să se gândească la toate victimele războiului - la morţi, inclusiv la "soldaţii ucişi într-o parte a baricadei sau în cealaltă", la răniţi, la persoanele rămase fără locuinţe şi la refugiaţi.

"Fie ca Domnul să îşi trimită duhul sfânt către noi, pentru a ne face să înţelegem că războiul este o înfrângere a umanităţii, că trebuie să îi învingem pe toţi cei care fac război", a declarat, potrivit Agerpres, Papa Francisc.

"Războiul este o nevoie care ne distruge", a adăugat liderul de la Vatican, care i-a cerut lui Dumnezeu "să ne elibereze de această 'nevoie' de autodistrugere".

A fost pentru a doua oară de la izbucnirea războiului în Ucraina când papa Francisc a evocat spectrul unui război nuclear.

Suveranul pontif a condamnat vehement de mai multe ori războiul din Ucraina, însă a criticat Rusia doar într-o manieră implicită, evitând până acum să rostească numele acestei ţări.

Papa Francisc a folosit termeni şi expresii precum "agresiune nejustificată", "masacru" şi "atrocităţi".

Citește și: UE vrea ca statele membre să-și asigure stocuri de gaz de 90% pentru iarna 2023 până în noiembrie

Autorităţile de la Moscova spun că acţiunea declanşată în Ucraina pe 24 februarie este "o operaţiune militară specială" concepută nu pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a demilitariza ţara vecină şi pentru a îi elimina pe cei pe care Kremlinul îi consideră "naţionalişti periculoşi". Papa Francisc a respins deja într-un discurs al său această terminologie.

"Să ne rugăm pentru ca cei care guvernează să înţeleagă că achiziţiile de arme şi fabricarea de arme nu reprezintă soluţia problemei", a mai spus, miercuri, liderul de la Vatican.

Citește și: Încă o țară din regiune se alătură Rusiei în războiul contra Ucrainei. Putin decide momentul

"Soluţia este să lucrăm împreună pentru pace, aşa cum spune Biblia, pentru a transforma armele în instrumente ale păcii", a adăugat el.

Papa Francisc a declarat în trecut că fondurile cheltuite pentru armament ar trebui direcţionate în alte scopuri, precum combaterea foametei la nivel global şi dezvoltarea şi distribuirea de vaccinuri. Liderul Bisericii Catolice a cerut, de asemenea, interzicerea armelor nucleare şi consideră că simpla lor deţinere în scopuri de descurajare este imorală. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te