Încă o țară din regiune se alătură Rusiei în războiul contra Ucrainei. Putin decide momentul

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.03.2022 - 23:06
Încă o țară din regiune se alătură Rusiei în războiul contra Ucrainei. Putin decide momentul / Marca

SUA şi NATO susţin că Belarus s-ar putea alătura ”în curând” Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. Prietenul Lukașenko așteaptă doar semnalul lui Putin.

SHARE

Este din ce în ce mai ”probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat, luni, un oficial militar al NATO.

”Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a mai explicat oficialul.

O sursă din opoziţia Belarusului a spus că unităţile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina în următoarele zile, cu mii de forţe pregătite să fie desfăşoare. În opinia acestei surse, acest pas va avea un impact mai mult geopolitic decât militar, având în vedere consecinţele implicării unei alte ţări în război.


 Citește și: Occidentul a angajat o armată secretă împotriva lui Vladimir Putin: „Vânătorii de active”

Un înalt oficial al serviciilor secrete NATO a spus că alianţa consideră că guvernul belarus ”pregăteşte mediul propice pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.

Cetăţenii belaruşi au votat în luna februarie într-un referendum opţiunea de a permite ţării să găzduiască atât forţele ruseşti, cât şi armele nucleare în mod permanent. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia mută arme nucleare în Ucraina sau că se pregăteşte să facă acest pas.

Sursele au mai precizat că nu există la momentul actual indicii că Belarus participă în prezent la luptele din Ucraina. Mai mult decât atât, un înalt oficial american al apărării a spus că Pentagonul nu a văzut ”nicio dovadă că belaruşii se pregătesc să se mute în Ucraina sau că au încheiat orice acord pentru a face acest lucru”.

Oficialul militar NATO a spus că o decizie finală în ceea ce priveşte implicarea Belarusului în război trebuie să fie luată la Moscova şi, până în prezent, nu există vreo dovadă că forţele belaruse vor participa la luptele din Ucraina.

 ”Nu este vorba despre ceea ce vrea (Aleksandr) Lukaşenko. Întrebarea este: Putin vrea o altă ţară instabilă în regiune?, a mai argumentat oficialul NATO.

”Implicarea în război ar destabiliza Belarus”, a mai spus el, arată news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.