Papa a subliniat că Biserica Catolică este deschisă să-și revizuiască practici vechi, ca celibatul, precizând că „nu e nicio contradicție” ca un preot să se căsătorească.
Celibatul a fost impus de Biserica Catolică în secolul al XI-lea din motive financiare, deoarece clerul fără copii avea mai multe șanse să-și lase averea bisericii.
Biserica Catolică, deschisă să-și revizuiască practica celibatului
Vaticanul impune regula în rândul preoților, dar sunt tot mai multe apeluri pentru a pune capăt interdicției.
Biserica Catolică din Germania a votat pentru o rezoluție prin care cere Papei să pună capăt obligației preoților de a fi celibatari.
Într-un interviu pentru publicația argentiniană Infobae, Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a spus că „nu există nicio contradicție ca un preot să se căsătorească”.
„Celibatul în Biserica de Vest este o prescripție temporară, nu este veșnic, ca hirotonirea preoțească, care este pentru totdeauna, fie că vă place sau nu. Pe de altă parte, celibatul este o disciplină”, a spus Papa, potrivit Daily Mail.
Biserica de Răsărit permite căsătoria preoților
Papa a citat, de asemenea, exemplul Bisericii de Răsărit - o ramură a catolicismului care permite mai multă libertate - și a spus: „Toți cei din Biserica Răsăriteană sunt căsătoriți sau cei care doresc. Înainte de hirotonire există alegerea de a se căsători sau de a fi celibat.”
Citește și: Un român, erou în Italia după ce a salvat în ultima clipă o copilă din fața morții: Ești fantastic!
Acesta marchează o schimbare față de poziția sa din 2019, când a sugerat că celibatul este un „dar” pentru biserică și nu a fost de acord cu „permiterea celibatul opțional”.
Citește și: Toată conducerea militară a Federaţiei Ruse este acum cunoscută. Planşă de 4 metri lăţime
În interviu - unul dintre multele care sărbătoresc astăzi a zecea aniversare de la alegerea sa ca Papă - el a vorbit și despre creșterea ratei divorțurilor și a sugerat că tinerii se căsătoresc uneori prea devreme.
Papa Francisc a spus: „Uneori cineva merge să se căsătorească și pare mai degrabă o primire socială și nu un sacrament. Când tinerii spun pentru totdeauna, cine știe ce vor să spună cu asta”.