Papa Benedict al XVI-lea, condus pe ultimul drum la Vatican. Papa Francisc va prezida funeraliile

DE Daniel Toșa | 05.01.2023 - 08:42
Papa Benedict al XVI-lea, condus pe ultimul drum la Vatican. Papa Francisc va prezida funeraliile - FOTO: Profimedia

Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi joi, 5 ianuarie, în Piaţa Sf. Petru, pentru înmormântarea Papei Emerit Benedict al XVI-lea oficiată de succesorul său Francisc, o premieră în istoria recentă a Bisericii.

SHARE

Papa Benedict al XVI-lea va fi condus joi pe ultimul drum. Ceremonia funerară, care va avea loc în Piața Sfântul Petru de la Vatican, va fi oficiată de Papa Francisc.

Funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani, vor avea loc joi, în cadrul unei ceremonii tradiționale conduse de Papa Francisc, în Piața Sfântul Petru din Vatican.

În conformitate cu dorința lui Benedict, funeraliile sale vor fi "simple", potrivit directorului biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Ceremonia va fi similară cu cea a unui papă în funcție, dar vor exista unele modificări, a precizat Bruni. Benedict va fi numit papă emerit în timpul funeraliilor, iar limbajul unor rugăciuni va fi diferit, deoarece nu era papă domnitor când a murit.

Citește și: VIDEO Putin, gesturi disperate: Trimite rachete hipersonice Zircon în Atlantic și Mediterana

Credincioșii se vor ruga rozariul în timp ce sicriul lui Benedict va părăsi Bazilica Sfântul Petru, joi, în jurul orei locale 8:45 (2.45 ET).

Papa Francisc va conduce slujba de înmormântare, care va începe la ora locală 9:30, în Piața Sfântul Petru. Va fi pentru prima dată în epoca modernă când un papă va prezida funeraliile predecesorului său.

Sicriul lui Benedict va fi apoi transportat prin bazilică și în cripta Vaticanului pentru înmormântare, în primul mormânt al lui Ioan Paul al II-lea.

Citește și: De ce a venit Andrew Tate în România. Seria de acuzații pentru care era urmărit în Marea Britanie

Mormântul a fost eliberat după ce trupul și rămășițele lui Ioan Paul al II-lea au fost mutate într-o capelă din interiorul Bazilicii, după ce acesta a devenit sfânt.

În momentul înmormântării, în timpul ritului, în jurul sicriului se va pune o panglică cu pecețile camerei apostolice, ale casei pontificale și ale celebrărilor liturgice. Sicriul de chiparos va fi așezat în interiorul unui sicriu de zinc care va fi sudat și sigilat, iar ulterior va fi așezat în interiorul unui sicriu de lemn, care va fi îngropat.

Se așteaptă ca ceremonia să se încheie în jurul orei locale 11:15.

La înmormântare vor participa demnitari de rang înalt, printre care regina Sofia a Spaniei și cancelarul german Olaf Scholz, alături de ambasadorul SUA pe lângă Sfântul Scaun, Joe Donelly.

Benedict al XVI-lea, care a fost primul suveran pontif din ultimii aproape 600 de ani care a renunțat la funcție, în loc să rămână în funcție pe viață, a decedat pe 31 decembrie la o mănăstire din Vatican, potrivit unui comunicat al Vaticanului.

El a fost ales papă în aprilie 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea.

Moartea sa a provocat omagii din partea unor lideri politici și religioși, printre care președintele american Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak și Dalai Lama.

Mii de persoane în doliu, printre care premierul italian Giorgia Meloni și președintele Sergio Mattarella, i-au adus un omagiu fostului suveran pontif la începutul acestei săptămâni, în timpul înmormântării sale în Bazilica Sfântul Petru.

Vizionarea publică a lui Benedict s-a încheiat miercuri, înainte de un ritual religios intim în timpul căruia obiecte, inclusiv monede și medalii bătute de-a lungul mandatului său și un pergament despre pontificat, au fost așezate în sicriul său de chiparos sigilat înainte de înmormântare, potrivit CNN.

Francisc i-a adus un omagiu predecesorului său în timpul unei audiențe la Vatican, miercuri.

"Aș dori să ne alăturăm celor care sunt aici, lângă noi, care îi aduc un omagiu lui Benedict al XVI-lea, și să-mi îndrept gândurile spre el, un mare maestru al catehezei", a spus el.

"Fie ca el să ne ajute să redescoperim în Cristos bucuria de a crede și speranța de a trăi".

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te