Pandemia ar fi crescut mortalitatea infantilă în Asia cu 228.000 de decese în 2020, a anunțat ONU

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 17.03.2021 - 15:39
Mortalitatea infantilă ar fi crescut în Asia de Sud din cauza pandemiei/FOTO: unsplash.com

Pandemia este posibil să fii contribuit indirect la creşterea mortalităţii infantile în Asia de Sud în 2020, cu 228.000 de decese de copii suplimentare, 11.000 de decese maternale şi 3,5 milioane de sarcini nedorite, potrivit unui raport al ONU, scrie AFP.

SHARE

Studiul comandat de UNICEF, agenţia Naţiunilor Unite pentru Urgenţe ale Copiilor, acuză "o reducere drastică a accesului şi a recurgerii la serviciile de sănătate publice esenţiale" din cauza pandemiei, în India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Afganistan şi Sri Lanka, unde locuiesc 1,8 miliarde de oameni în total.

Citește și: Colecția de filme capitaliste a lui Ceaușescu, descoperită la Buftea: Borsalino, Mad Max și Ben-Hur

„Regresul acestor servicii esenţiale a avut un impact devastator asupra sănătăţii şi nutriţiei familiilor cele mai sărace", a declarat George Laryea-Adjei, director regional al UNICEF. "Este absolut vital ca aceste servicii să fie pe deplin restabilite pentru copiii şi mamele care au nevoie disperată de ele şi ca totul să fie făcut ca oamenii să se simtă în siguranţă având acces la ele", a adăugat Laryea-Adjei.

Aceste cifre se bazează pe schimbările reale observate şi comparate cu datele anterioare pandemiei în Asia de Sud, unde 1,4 milioane de copii de mai puţin de cinci ani au murit numai în anul 2019, dintre care 63% erau nou-născuţi.

Mortalitatea infantilă a crescut în Asia de Sud în perioada pandemiei

Ţările din regiune, ca peste tot în lume, au impus măsuri de carantină stricte pentru a lupta împotriva răspândirii noului tip de coronavirus. De atunci, numeroase restricţii au fost relaxate. Însă, potrivit raportului, chiar şi acolo unde serviciile de sănătate nu au fost închise, numărul de persoane care a recurs la ele a scăzut.

Citește și: Harry a vorbit cu William și cu tatăl lor, Prințul Charles, după declarațiile lui Meghan

În Bangladesh şi în Nepal, de exemplu, numărul de copii îngrijiţi pentru malnutriţie acută severă (MAS) a înregistrat o scădere de peste 80%, în timp ce vaccinarea DTP (vaccin utilizat pentru protejarea sugarilor şi a copiilor mici împotriva difteriei, a tetanosului şi a tusei convulsive, n.r.) a scăzut puternic în India (-35%) şi în Pakistan (-65%).

Circa 420 de milioane de copii din Asia de Sud sunt privaţi de şcolarizare din cauza pandemiei, adaugă raportul, care îşi exprimă îngrijorarea că 9 milioane de copii riscă să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală.

Peste 420 de milioane de copii din Asia, privaţi de şcolarizare din cauza pandemiei

O astfel de situaţie riscă să favorizeze înmulţirea căsătoriilor între copii şi să genereze 400.000 de sarcini suplimentare la adolescente, precum şi o creştere a numărului de decese maternale şi neonatale sau, de asemenea, rate crescute de deficit de creştere la copii, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te