Pământul se „topește”! Temperatură record, de 52,3 grade Celsius, la New Delhi

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 29.05.2024 - 15:29
Pământul se „topește”! Temperatură record, de 52,3 grade Celsius, la New Delhi - Foto: Profimedia Images

Pământul se „topește”! În capitala Indiei, New Delhi, a fost înregistrat record după record de temperatură. După ce dimineață a fost un record de 50,5 grade Celsius, după amiază termometrele au urcat la 52,3 grade Celsius.

SHARE

O temperatură record de 52,3 grade Celsius a fost înregistrată marţi, 29 mai 2024, la New Delhi, capitala Indiei, a anunţat biroul meteorologic local, informează leparisien.fr.

Serviciile meteo indiene, care au menţionat ''valuri severe de caniculă'', au raportat această temperatură record la două staţii de la periferia New Delhi. 

Temperaturi similare sunt aşteptate şi miercuri, potrivit prognozelor.

Citește și: Se anunță cea mai fierbinte vară din istorie. Europa se încălzește mai repede decât media globală

Pământul se „topește”! Temperatură record, de 52,3 grade Celsius, la New Delhi

52,3 grade Celsius este un record absolut de temperatură la New Delhi. În mai 2022, termometrele au înregistrat 49,2 grade Celsius în anumite cartiere ale capitalei Indiei, a relatat în acel an presa indiană.

Temperaturile caniculare sunt frecvente în India pe perioada verii, dar, potrivit cercetătorilor, schimbările climatice determină valuri de căldură mai prelungite, mai frecvente şi mai intense.

Autorităţile din New Delhi au avertizat totodată asupra riscului unei penurii de apă în perioadele în care rezidenţii suferă de pe urma caniculei. Întreruperi în aprovizionarea cu apă curentă s-au produs deja în anumite zone.

Ministrul Apelor, Atishi Marlena, a lansat un apel la ''o responsabilitate colectivă'' a locuitorilor, care trebuie să înceteze să mai irosească apă, a relatat miercuri publicaţia Times of India.

Citește și: A fost emisă prognoza meteo pentru începutul lunii iunie. Temperaturi de 32°C în anumite regiuni

''Pentru rezolvarea problemei penuriei de apă, am luat o serie de măsuri precum reducerea aprovizionării cu apă de la de două ori pe zi la o dată pe zi în numeroase regiuni'', a declarat Atishi Marlena, potrivit Indian Express, relatează AFP.

''Apa economisită astfel va fi raţionalizată şi distribuită în zone (care se confruntă) cu penuria de apă şi unde aprovizionarea nu se face decât 15-20 de minute pe zi'', a adăugat ea.

Serviciile meteo indiene au avertizat în ceea ce priveşte consecinţele caniculei asupra sănătăţii, în special în cazul bebeluşilor, vârstnicilor şi bolnavilor cronici.

În acelaşi timp, statele Bengalul de Vest şi Mizoram, situate în nord-vestul ţării, au fost lovite de vânturi violente şi ploi torenţiale odată cu sosirea puternicului ciclon Remal, care a devastat duminică India şi Bangladeshul, provocând moartea a peste 38 de persoane.

Departamentul de meteorologie din Bangladesh a precizat că acest ciclon a fost unul dintre cele mai îndelungate înregistrate vreodată pe teritoriul ţării şi a dat vina pe schimbările climatice pentru durata sa excepţională. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te