Autoarea: poliția secretă bolșevică Ceka. Ulterior, femeia a fost executată.
Povestea lui Ossip Bernstein
Kaplan a devenit țapul ispășitor convenabil, pentru ca regimul să dezlănțuie Marea Teroare Roşie, asupra tuturor celor care se presupune că erau împotriva guvernului și aveau un back-ground burghez.
Marea Teroare Roşie a fost o campanie bolșevică aprobată oficial, de intimidări, arestări, violență și execuții. Ceka, poliția secretă bolșevică, a efectuat-o.
A vizat țariștii, liberalii, socialiștii non-bolșevici, membrii clerului, kulacii (țăranii bogati), străinii și dizidenții politici din toate partidele.
Citeşte şi: Garry Kasparov: Dispariția lui Putin înseamnă victorie pentru Ucraina, democrație pentru Rusia
Estimarea numărului exact de persoane ucise ar fi dificilă, dar conturile neoficiale înregistrează între 20.000 și 30.000 de victime.
În această perioadă precară, un jucător de șah priceput, pe nume Ossip Bernstein, s-a găsit la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.
A fost un avocat de succes de profesie, lucrând în Odesa, Ucraina, consilier juridic al bancherilor. A fost arestat, din cauza implicării sale în bănci și a sprijinului pentru capitalismul burghez.
Citeşte şi: VIDEO EXCLUSIV Garry Kasparov: M-aș întreba ce-o fi în dosarul Angelei Merkel de la STASI
Dar chiar înainte de a fi executat de plutonul de execuție, ofițerul de execuție i-a oferit o oportunitate extraordinară de a se salva: „Joacă șah cu mine. Dacă câștigi, ești liber. Dacă pierzi, mori".
Ossip Bernstein a acceptat astfel să joace cel mai grozav joc de şah din viața lui, cu propria viață în joc, conform owlcation.com.
Povestea lui Ossip Bernstein
Bernstein s-a născut în 1882, într-o familie de evrei din orașul ucrainean Jytomyr, din Imperiul Rus. Îl ştiţi, a fost unul dintre obiectivele invaziei Rusiei în Ucraina.
Bernstein şi-a încheiat studiile și în cele din urmă și-a început pregătirea ca avocat. A fost cam în aceeași perioadă în care a început să joace șah.
Reputația lui Bernstein în șah s-a extins treptat, iar în 1902 a jucat primul său meci internațional, împotriva lui Harry Pillsbury, un jucător de șah proeminent din Statele Unite.
Reputaţie consolidată
Deși a pierdut jocul, reputația sa de jucător de șah a fost consolidată până la acel moment și a continuat să joace, câştigând turneul Federației Generale de Şah din Berlin, mai târziu în acel an, apoi obţinând titlul de maestru de șah.
De-a lungul anilor, a devenit unul dintre cei mai buni jucători de șah din lume, cu numeroase titluri.
Mai târziu, a călătorit în Germania, pentru a studia la Universitatea Heidelberg, unde a obținut un doctorat în Drept, absolvind în 1906. Apoi a început să lucreze ca avocat, la Moscova.
La Moscova, a cunoscut-o pe Wilma, cu care s-a căsătorit mai târziu și a întemeiat o familie. Perioada de după căsătorie a fost anii de aur ai vieții lui Bernstein. A devenit desăvârșit în domeniul Dreptului și al șahului, devenind considerabil bogat și faimos în toată Rusia.
Arestat
În 1918, a avut loc revoluția rusă, iar bolșevicii au preluat puterea, sub Lenin. În vremurile dificile ale Marii Terori Roșii, care au urmat, Bernstein a fost arestat la Odesa, după descoperirea muncii sale de consilier bancar.
Statutul său de om bogat l-a făcut candidatul perfect pentru imaginea unui "burghez sugător de sânge”, care trebuia eliminat de țăranii asupriți.
Bernstein a fost adus înaintea plutonului de execuție și pregătit pentru înpuşcare. Dar, înainte de a putea fi executat, unul dintre ofițeri și-a notat numele și l-a întrebat dacă este celebrul șahist Ossip Bernstein.
Fugarul
Bernstein a răspuns afirmativ, dar ofițerul nu l-a crezut. A stabilit o condiție, pentru a juca șah cu el. Dacă Bernstein ar fi câștigat, era liber. Dacă pierdea, ar fi fost ucis.
Bernstein a câștigat destul de ușor, deoarece și-a învins rapid adversarul, un amator. Ofițerul a onorat condițiile meciului și avocatul a fost eliberat.
Bernstein a decis să fugă din țară. Fără bani, cu toate proprietățile confiscate, el a reușit cumva să se urce la bordul unei ambarcațiuni britanice și a ajuns în Franța.
În Franța, el spera să-şi construiască o viață nouă, pașnică pentru el și familia sa. Dar soarta i-a pregătit alte provocări.
Fugar în Spania
În decurs de o lună, pe 10 iunie, guvernul francez a abandonat Parisul, iar germanii au mărșăluit prin oraş, patru zile mai târziu. Viața a fost din nou un iad pentru Bernstein, care era evreu.
Până în octombrie 1940, el, împreună cu alți evrei, nu avea drepturi și nu mai avea voie să obțină de lucru ca avocat, proprietar de magazin și medic. Și i s-a interzis de asemenea să frecventeze anumite locații din oraș.
Bernstein a pierdut din nou tot ce a salvat în ultimii 20 de ani, în Franța, și a fugit în Spania. Parisul a fost eliberat în august 1944, iar Bernstein s-a întors în oraș, în anul următor.
În cele din urmă s-a stabilit și a început să joace și să câștige din nou, în mai multe turnee, în următoarele decenii.
În cele din urmă, a murit la o vârstă înaintată, supraviețuind terorii roșii, la două războaie mondiale și două atacuri de cord. Istoria își va aminti pentru totdeauna incredibilul destin al lui Bernstein